Nu facem inca distinctia dintre distributie si absorbtie. De aceea, Romania a platit mai mult la bugetul european decat a incasat ca membru al UE, este de parere guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Marea problema a Romaniei nu sunt banii, ci faptul ca nu-i putem cheltui cum trebuie, a spus marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la un seminar organizat de MEDIAFAX pe tema fondurilor structurale la care tara noastra are acces dupa aderarea la Uniune. „Absorbtia fondurilor, in intelesul adanc, nu inseamna distribuire, nu se arunca bani din avion si nici nu se dau. Daca nu ai capacitate sa-i absorbi, nu-i primesti“, a adaugat oficialul BNR.

Acesta a afirmat ca absorbtia fondurilor comunitare reprezinta cea mai mare problema a Romaniei si o provocare, amintind totodata de situatia de anul trecut, cand Romania a fost debitor net in raport cu bugetul comunitar.

„Sper sa nu mai cadem in marea capcana pe care am trait-o anul trecut. Dam mai mult la bugetul UE, si acolo banii chiar se dau, si sa primim mai putin“, a precizat Isarescu.

Procesul de absorbtie a banilor comunitari este foarte important pentru convergenta reala pe care Romania trebuie sa o atinga in raport cu Uniunea Europeana, iar gradul in care aceste fonduri sunt absorbite da masura capacitatii administrative a autoritatilor de la Bucuresti. Potrivit lui Isarescu, absorbtia fondurilor comunitare poate sa potenteze celelalte sectoare private, un exemplu elocvent fiind turismul, care depinde fundamental de dezvoltarea infrastructurii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.