Ministrii agriculturii din statele Uniunii Europene au aprobat un proiect de lege care prevede interzicerea a cel putin 70% din pesticidele existente pe piata.

Este vorba de pesticidele care in opinia expertilor ar putea contine substante cancerigene si ar putea afecta sanatatea celor care consuma produse tratate cu astfel de chimicale.

Romania, alaturi de alte trei state membre, s-a abtinut de la vot pe motiv ca legea este una prea restrictiva.

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, considera ca proiectul de lege, asa cum arata el acum, este defavorabil fermierilor romani.

Si asta pentru ca eliminarea majoritatii pesticidelor de pe piata ar favoriza comercializarea produselor considerate mai sigure, dar si mult mai scumpe.

Dacian Ciolos a declarat:
“Sunt anumite elemente - asa cum a fost formulat textul de compromis - care noua ni se par, din punct de vedere economic, cu efecte fata de producator, pentru ca asta ar insemna eliminarea rapida, brutala, de pe piata a unor produse de tratament chimic fara sa existe inlocuitor imediat”.

“Deci asta ar creste costurile de productie pentru producatorii agricoli foarte mult, si asa nivelul subventiilor fiind mai redus decat in celelalte state membre, o crestere a costurilor de productie ar avea un efect negativ asupra competitivitatii fermierilor nostri”, spune la BBC domnul Ciolos.

Efecte dezastruoase

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, spune ca Romania s-ar putea adapta noilor conditii doar daca va exista o perioada de tranzitie de trei-patru ani, si a precizat ca va negocia acest aspect cu reprezentantii celorlalte state membre.

Pe de alta parte, producatorii agricoli spun ca eliminarea unei bune parti a pesticidelor ar avea efecte dezastruoase asupra agriculturii romanesti.

Presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli, Viorel Matei, crede ca subventiile mici si pretul mare al combustibililor, la care s-ar putea adauga scumpirea pesticidelor, ar putea cauza falimentul multor fermieri.

“In urma acestei legi, in primul rand, spectrul larg de boli si daunatori ar duce la diminuarea productiei, si in al doilea rand costurile ridicate la pesticidele sau ierbicidele care vor sa ramana nu sunt la indemana producatorului roman, pentru ca majoritatea se importa”.

“Ar fi un dezastru pentru noi. Cand este vorba sa iei masuri fitosanitare, de igiena, de folosire a ingrasamintelor, a ierbicidelor, a pesticidelor, suntem egali.

Cand este vorba sa primesti o subventie europeana nu mai esti egal”, spune la BBC Viorel Matei.

Agricultura ecologica

Pe langa eliminarea pesticidelor care prezinta riscuri pentru sanatatea consumatorilor, se pare ca noua lege isi propune sa incurajeze si agricultura ecologica.

Presedintele FNPA, Viorel Matei, spune insa ca piata romaneasca nu este pregatita pentru aceste produse, mult mai scumpe decat cele tratate cu substante chimice.

De aceeasi parere este si Mariana Grigore, directoare unei firme care importa pesticide.

“Nu este normal si nu cred ca aceasta lege va reusi sa treaca, pentru ca peste tot - nu numai in Romania, in toata Europa - toate culturile sunt tratate cu aceste produse agro-chimice”.

“Schimbarea climei uitati-va ce presupune: tot felul de buruieni, niste mutatii care nu s-au mai intalnit, pe care nu poti sa le tratezi cu un singur produs”.

“Probabil sunt de acord cu aceasta agricultura ecologica, sa se elimine aceste produse agro-chimice, dar va dati seama pretul produselor finite ce inseamna: nu o sa mai cumperi rosii cu 40 de mii kilogramul. O sa vina si spune ca este agricultura ecologica si dai pe un kilogram de rosii 120 de mii de lei”, spune la BBC Mariana Grigore.

Pentru a intra in vigoare, legea va trebui dezbatuta si aprobata in plenul Parlamentului European.

Cel mai probabil proiectul va fi discutat in aceasta toamna. Pana atunci vor mai avea loc negocieri privind introducerea sau eliminarea unor clauze


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.