Mihai Necolaiciuc, fostul director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane (CN CFR), a fost deferit justitiei ieri, procurorii anticoruptie acuzandu-l de prejudicierea companiei feroviare cu peste 34 de milioane de euro, informeaza Mediafax.

Fost director general, administrator si ordonator de credite la Compania Nationala de Cai Ferate - "CFR", Mihai Necolaiciuc va fi judecat pentru trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata si infractiunea de utilizare a subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, se arata intr-un comunicat al DNA remis ieri presei.

Alaturi de acesta, in acest dosar vor mai judecati fostul director al Directiei comerciale din CFR, Gabriel Mihail Misir, si fostul director al Directiei economice din CFR, Viorica Olaeru, ambii pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata.

Procurorii arata in rechizitoriul trimis judecatorilor ca, in perioada 17 iulie 2000 - 21 octombrie 2003, Mihai Necolaiciuc, impreuna cu Gabriel Mihai Misir si Viorica Olaeru, functionari din subordinea sa, in calitatea sa de director general, administrator si ordonator de credite la CFR, ar fi traficat resursele financiare si activele companiei in folosul unor societati comerciale private, in dauna patrimoniului companiei si a resurselor acesteia.

In acest mecanism, functionarii Misir si Olaeru ar fi contribuit prin avizarea achizitiilor nelegale, semnarea unor contracte fara respectarea prevederilor legale si aprobarea unor plati catre furnizori.

"Astfel, in perioada 2001-octombrie 2003, compania, invocand in fals urgente in aprovizionare, a achizitionat in mod nelegal produse inutile (rulmenti, suruburi, piulite sau trandafiri) la preturi supraevaluate si in cantitati mai mari decat era necesar, de la mai multi furnizori privilegiati, pe care i-a ales cu incalcarea legislatiei in vigoare si prin proceduri neconcurentiale", se arata in comunicatul DNA. Necolaiciuc ar fi dispus achitarea produselor, prejudiciind in acest mod compania cu aproximativ 84 de milioane de lei.

Toate aceste produse au fost vandute in luna octombrie 2003 catre trei firme, vanzare facuta cu conditia ca marfa sa fie achitata de catre cumparatori la momentul revanzarii ei de catre acestia. In realitate, procurorii sustin ca aceste bunuri nu au fost revandute si astfel nu au fost achitate de catre cumparatori.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.