Serviciul Roman de Informatii (SRI) nu detine niciun fel de elemente privind participarea unor cetateni romani la tabere de antrenament teroriste in Pakistan, precizeaza SRI intr-un comunicat de presa, ca raspuns la “stirea de presa privitoare la eventuali cetateni romani antrenati in tabere teroriste din Pakistan, publicata in media zilei de 22 iunie a.c.”.

“De asemenea, niciun serviciu de informatii partener cu care institutia noastra intretine relatii de cooperare nu a informat asupra unei astfel de participari din partea unor cetateni romani”, se mai spune in comunicatul SRI.

Mass-media au dezvaluit, la sfarsitul saptamanii trecute, ca surse din serviciile americane de informatii, care se tem de aparitia unei noi forme de terorism afiliat Al-Qaida, au declarat pentru postul ABC News ca persoane cu infatisare caucaziana, provenind din Romania, s-ar fi antrenat, in ultimele luni, in tabere teroriste din Pakistan. Reamintim ca, surse din serviciile secrete americane sustin ca se tem de aparitia unui nou tip de terorism afiliat Al-Qaida, in conditiile in care zeci de “europeni albi” s-au antrenat, in ultimele luni, in tabere de terorism din regiunile tribale pakistaneze.

Oficialii americani au declarat pentru ABC News ca exista suspicii ca teroristii, care provin din tari cum ar fi Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Germania, Romania si Estonia, sunt recrutati in Europa si se pregatesc sa comita atentate in Europa si, posibil, in Statele Unite. De altfel, un raport al Europol din aprilie 2008 remarca ca un numar din ce in ce mai mare de europeni s-au antrenat in Pakistan si au fost “implicati sau suspectati de implicare in acte teroriste pe teritoriul UE”.

Potrivit surselor citate, in ultimii ani, regiunile tribale aflate la granita dintre Pakistan si Afganistan au devenit un fief pentru recrutarea si antrenarea teroristilor, sute de radicali din regiune strangandu-se in taberele Al-Qaida de pe acel teritoriu. Potrivit ABC News, recrutii din Occident sunt mai greu detectabili si intra mai usor in Europa si SUA, integrandu-se mai bine in cultura occidentala. “Al-Qaida recruteaza persoane din Europa. De ce? Daca esti cetatean european, nu ai nevoie de viza pentru a calatori in Statele Unite”, declara, in luna martie, Mike McConnell, directorul Agentiei Nationale de Informatii a SUA.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.