Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a ramas, luni, in pronuntare pe recursul Parchetului Militar impotriva sentintei instantei de fond prin care s-a restituit la Parchetul militar dosarul in care fostul ministru de interne, Mihai Chitac, este judecat pentru mineriada din 13 iunie 1990.

Parchetul Militar a invocat, in motivele de recurs, faptul ca nu ar fi nevoie de un aviz pentru cercetarea lui Mihai Chitac, in calitatea de fost ministru si in conformitate cu decizia Curtii Constitutionale, asa cum a stabilit instanta de fond, din mai multe considerente.

Astfel, procurorii au spus ca, in anul 1990, Mihai Chitac nu era numit legal ministru de interne, iar legea raspunderii ministeriale nu exista la acel moment. De asemenea, nici Constitutia nu era in vigoare la momentul 13 - 14 iunie 1990.

Mai mult, procurorii au spus ca procurorul militar gen.(r) Dan Voinea nu a facut acte de urmarire penala in dosar, asa cum a retinut instanta de fond cand a decis restituirea, acesta doar confirmand rechizitoriul.
In replica, avocatii inculpatilor au cerut respingerea concluziilor Parchetului si restituirea dosarului pentru refacerea urmaririi penale, potrivit Newsin.

Sectia Parchetelor Militare a finalizat in iulie 2007, dosarul mineriadei din iunie 1990, in care a fost anchetata moartea a patru persoane si a decis sa-i trimita in judecata doar pe fostul ministru de Interne, Mihai Chitac, si pe ceilalti ofiteri din dosar - generalul Gheorghe Andrita, si coloneii de politie in rezerva Costea Dumitru si Constantin Vasile, cauza fiind disjunsa in cazul lui Ion Iliescu. In ancheta a mai fost implicat si colonelul Calin Traian Stefan, care a decedat intre timp.

La sfarsitul anului 2007, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis exceptia ridicata de avocatii lui Mihai Chitac, potrivit careia procurorul militar Dan Voinea, cel care a instrumentat cauza, ar fi incalcat procedura penala si Legea raspunderii ministeriale. Instanta a decis ca generalul-magistrat nu ar fi avut dreptul sa desfasoaare acte de urmarire penala in acest dosar, deoarece mai semnase o data rechizitoriul pe care l-a trimis instantei.

. Singurul condamnat in dosarul mineriadei 1990 a fost minerul Denes Domokos, acuzat ca, pe 14 iunie 1990, a incercat sa-l decapiteze pe Marian Munteanu, liderul de atunci al studentilor. Domokos a fost arestat abia in 1998 si condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.