Cei care in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008 au platit o taxa de inmatriculare mai mare decat taxa de poluare care va intra in vigoare la 1 iulie isi pot recupera banii.

Diferenta dintre actuala si vechea taxa auto va fi insa restituita doar la cerere. Astfel, cei care isi vor banii inapoi trebuie sa depuna, incepand cu 1 iulie, in termen de cel mult 45 de zile, o cerere la administratia fiscala de care apartin. Cererile pot fi depuse dupa intrarea in vigoare a noii variante a taxei auto si trebuie sa fie insotite de documentul care atesta plata taxei, de cartea de identitate a masinii si de certificatul de inmatriculare.

Dupa mai bine de un an de controverse si proteste, cei care au platit taxa auto isi pot primi banii inapoi. Este vorba de diferenta dintre taxa de prima inmatriculare si asa-zisa "taxa de poluare", de fapt aceeasi taxa auto, dar in varianta agreata de Comisia Europeana.

Pentru a-si recupera banii, cei care in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008 au platit o taxa de inmatriculare mai mare decat varianta taxei care va intra in vigoare la 1 iulie trebuie sa depuna o cerere la administratia fiscala de care apartin. Pentru a dovedi plata taxei, cererea va fi insotita de chitanta fiscala sau ordinul de plata si extrasul de cont.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta pentru modificarea taxei auto (Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008), suma reprezentand diferenta de taxa platita se face de catre organul fiscal in contul bancar indicat de catre solicitant sau in numerar, in cel mult 45 de zile de la data solicitarii.

Normele au fost avizate de Comisia Europeana si vor fi aprobate in sedinta urmatoare a Guvernului.
Noua varianta a taxei auto va intra in vigoare la inceputul lunii iulie, iar diferenta intre cele doua taxe poate ajunge pana la cateva sute de euro. Astfel, pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 4 sau Euro 3, taxa se calculeaza pe baza emisiilor de dioxid de carbon (CO2) si a taxei specifice exprimate in euro/1 gram CO2, a normei de poluare, a taxei specifice exprimata in euro/1 cmc, precum si a cotei de reducere a taxei.

Spre exemplu, pentru un autoturism Logan nou cu motor de 1.400 centimetri cubi (cmc), cu norma de poluare Euro 4, taxa va creste de la 160 de euro la 196 de euro, pentru un autoturism Ford Focus Euro 3, cu o vechime de 4-5 ani, cu motor de 1.600 cmc, taxa scade de la 1.140 la 208 euro, pentru un autoturism Wolkswagen Golf Euro 2, cu motor de 1.900 cmc si o vechime de 8-10 ani, taxa va scadea de la 3.806 la 1.492 de euro, pentru un autoturism Mercedes cu Euro 1, cu motor de 3.000 cmc si o vechime de 15 ani, taxa va scadea de la 7.727 la 3.360 de euro, iar pentru un Jeep non-euro cu o capacitate de 2.500 cmc si o vechime mai mare de 15 ani, taxa scade de la 7.155 de euro la 3.750.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.