Traian Basescu a afirmat ca tema emisiunii de timbre care marcheaza 130 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Rusia a fost "excelent aleasa" pentru ca subliniaza ceea ce uneste puternic cele doua state - ortodoxia, dar si capacitatea celor doua popoare de a da patrimoniului mondial monumente de o exceptionala valoare: Biserica Sf Gheorghe de la Voronet si Biserica Sf. Dimitrie de la Vladimiri (n.r. - lucrari arhitectonice inculse in emisiunea comuna de timbre).

"Mai subliniaza faptul ca suntem capabili sa cooperam in domenii sensibile. Timbrele ca si banii au un puternic caracter national. Faptul ca autoritatile din cele doua state au decis sa emita o serie comuna de timbre arata capacitatea si deschiderea de a coopera. Va asigur ca lucrurile vor evolua pozitiv in relatia romano-rusa", a declarat Traian Basescu.

Presedintele Romaniei a remarcat ca emisiunea de timbre romano-rusa este unul din elementele care marcheaza un alt tip de relatii intre cele doua tari. "Avem 130 de ani de relatii diplomatice intre Romani si Federatia Rusa, 130 de ani in care relatiile au fost adesea complicate. Evolutiile din ultimii trei ani au aratat insa ca ambele tari doresc sa clarifice nu relatiile trecutului, ci viitorul", a spus Traian Basescu. Seful statului a aratat ca discutiile avute cu fostul presedinte Vladimir Putin in 2005 si 2008 arata vointa ambelor parti ca relatia romano-rusa sa devina o una solida, pragmatica, bazata pe interesul reciproc si pe gasirea solutiilor in regiunea Marii Negre.

Traian Basescu a participat luni la Expozitia Filatelica Mondiala EFIRO 2008, cu prilejul lansarii emisiunii filatelice comune „Romania - Federatia Rusa; 130 de ani de relatii diplomatice - monumente ce apartin Patrimoniului Mondial UNESCO”.

Seful statului a vizitat expozitia insotit de organizatori, s-a fotografiat si a impartit autografe. Traian Basescu le-a spus celor care il insoteau ca a colectionat in tinerete timbre. "Ciadul avea timbre foarte frumoase. Pur si simplu imi placea. A fost o perioada scurta in care le-am colectionat. Se cumparau plicuri cu timbre", a spus Basescu.