"In Romania o parte din societatea civila si dintre politicieni au simpatii pentru o 'solutie europeana'. Actuala situatie in care traiesc multi romi este intr-adevar o problema care ne priveste pe toti, dar nu este o problema strict europeana, care sa poata fi rezolvata doar la nivel comunitar. Este o problema pe care trebuie sa o rezolvam impreuna - UE si statele membre. Acolo unde UE poate aduce o valoare adaugata, acolo unde putem aduce oameni la masa tratativelor, unde putem asigura asistenta financiara, acolo UE isi asuma responsabilitatea", a spus oficialul CE, intors recent dintr-o vizita de lucru in Romania pe tema incluziunii romilor.

Executivul european pregateste un raport privind situatia romilor in toate statele membre, ce va fi publicat in 2 iulie ca parte a unui pachet legislativ privind agenda de politici sociale.

La 16 septembrie va fi organizata la Bruxelles o conferinta la care vor participa reprezentantii institutiilor UE si ale statelor membre pentru a discuta care ar putea fi pasul urmator. La Consiliul European din decembrie ar putea fi apoi luata o decizie, in baza raportului si a rezultatelor conferintei, privind elaborarea unei strategii-cadru sau a unei politici speciale UE de incluziune a romilor, a explicat sursa citata.

"In orice caz este clar ca ceea ce se face la nivel european trebuie sa fie replicat corespunzator si prin ceea ce fac guvernele de la Bucuresti, Sofia, Madrid, Berlin sau Roma pentru a-si onora angajamentele de partea lor", atrage atentia oficialul UE.