Ucraina isi propune sa semneze cu Romania acordul de mic trafic de frontiera cu ocazia vizitei pe care o va face la Kiev ministrul roman de externe, Lazar Comanescu, asteptat in Ucraina in 17-18 iulie, a declarat miercuri adjunctul ministrului de externe al Ucrainei, Constantin Eleseev.
"Planificam ca in timpul vizitei ministrului de externe al Romaniei sa incheiem lucrul asupra Acordului de mic trafic la frontiera cu Romania", a declarat Constantin Eleseev, audiat de comisia parlamentara pentru probleme de integrare europeana a Radei Supreme de la Kiev.

Agentiile ucrainene de stiri il citeaza pe oficialul ucrainean care a spus ca in prezent se poarta tratative pe marginea proiectului de Acord privind micul trafic la frontiera. Potrivit lui Eleseev, in 3-4 iulie MAE ucrainean va lansa negocierile pe marginea acestei chestiuni cu Romania.

"Sper sa existe o singura runda de tratative - prima si ultima - si asta pentru ca am convenit deja pozitiile de baza ale acestui acord chiar inainte de inceperea negocierilor", a declarat Eleseev.
Potrivit reglementarilor Uniunii Europene, statele membre pot sa incheie cu statele vecine care nu fac parte din UE acorduri bilaterale care sa inlesneasca accesul cetatenilor care locuiesc in aceste tari in apropierea frontierei externe a UE. In cazul Romaniei, acest gen de acorduri pot fi incheiate cu Republica Moldova, Ucraina si Serbia. Gratiei unei astfel de conventii, locuitorii din apropierea granitei nu vor avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioada de minim un an, care le va permite sa se deplaseze liber intr-o zona bine stabilita de la frontiera cu Romania.

In luna ianuarie, cateva zeci de cetateni ucraineni au blocat temporar, pe teritoriul ucrainean, drumul european E85 Suceava-Cernauti, in zona punctului de trecere a frontierei Siret (Romania)-Porubne (Ucraina). Protestatarii erau nemultumiti de cuantumul mare al taxelor necesare obtinerii vizelor pentru Romania eliberate in baza Acordului intre Uniunea Europeana si Ucraina privind eliberarea vizelor, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008. In urma discutiilor cu protestatarii, MAE a anuntat ca Romania va pune "in curand" la dispozitia partii ucrainene proiectul textului unui acord bilateral privind micul trafic de frontiera, in vederea inceperii negocierilor, pentru a permite cetatenilor din zona de frontiera sa calatoreasca frecvent in Romania fara a mai avea nevoie de vize.

"Cred ca si in legatura cu Ucraina putem reglementa aceasta problema a micului trafic de frontiera. Practic, nu e un orizont de timp, dar de regula in aceste probleme nu-ti fixezi un calendar", declara in martie, intr-un interviu pentru NewsIn, fostul ministru de externe Adrian Cioroianu.

Purtatorul de cuvant al MAE roman a confirmat vineri pentru NewsIn vizita oficiala a lui Lazar Comanescu in Ucraina, spunand ca "e foarte posibil" ca Acordul privind micul trafic de frontiera sa fie semnat atunci. "Pot sa confirm faptul ca domnul ministru Comanescu va efectua o vizita in Ucraina in perioada 17-18 iulie. De asemenea, o prima runda de negocieri formale va avea loc in perioada 3-4 iulie, la Bucuresti. Aceste negocieri nu ar trebui sa mai puna nicio problema, in principiu pozitiile fiind convenite in prealabil", a adaugat oficialul Ministerului Afacerilor Externe.

Ucraina are semnate tratate similare de mic trafic de frontiera cu Ungaria, Polonia si Slovacia. Comisia Europeana a cerut insa celor trei tari sa reduca zona de mic trafic la frontiera cu Ucraina de la 50 de kilometri, cum era prevazut initial in aceste acorduri, la 30 de kilometri. Comisia Europeana si-a argumentat solicitarea printr-o decizie a CE din 20 decembrie 2006, care reglementeaza modul de functionare a micului trafic la frontierele statelor membre Shenghen, decizie potrivit careia zona de mic trafic nu trebuie sa depaseasca 30 de kilometri. Potrivit deciziei Comisiei Europene din 20 decembrie 2006, in zona de mic trafic intra localitatile aflate la maxim 30 de kilometri de frontiera. Decizia prevede posibilitatea includerii in zona de mic trafic a unor localitati situate la o distanta mai mare, de pana la 50 km, dar numai in conditii specifice, in care, de pilda, o parte din localitatea vizata se afla din punct de vedere administrativ-teritoral dincolo de zona de 30 de kilometri.

Romania a propus si Republicii Moldova semnarea unei conventii pentru micul trafic de frontiera, care prevede o distanta de 50 de kilometri de la granita. Intrebat in cazul Ucrainei pentru ce distanta fata de granita comuna a celor doua tari a fost propus proiectul de tratat, Cosmin Boiangiu a declarat ca aceste detalii mai trebuie inca negociate, proiectul fiind unul standard, in acord cu prevederile UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.