Fostul premier Adrian Nastase ar putea fi anchetat pentru spalare de bani fara ca procurorii anticoruptie sa fie nevoiti sa ceara vreun aviz Camerei Deputatilor.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) il suspecteaza pe deputatul PSD de spalare de bani, in ceea ce priveste finantarea campaniei sale din 2004, in asa-numitul dosar "Eurografica". Nastase ar fi actionat in calitate de presedinte al PSD, si nu de ministru, fapt ce permite anchetatorilor sa-l trimita in judecata pe fostul premier fara avizul Camerei Deputatilor. Dosarul se afla in faza actelor premergatoare, nefiind inceputa urmarirea penala, informeaza Romania Libera.

Informatiile, prezentate in exclusivitate, indica faptul ca 10 miliarde de lei vechi - bani din care s-au facut materialele electorale pentru Adrian Nastase in campania din 2004 - ar proveni din operatiuni fictive derulate in urma afacerii "Trofeul Calitatii in Constructii".

Potrivit Ziua, in dosar este implicata si Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, invinuita si in dosarul Zambaccian. Jianu a organizat in 2004 "Trofeul Calitatii in Constructii", prin care peste 3000 de firme au participat, contra cost, la simpozioane organizate de Inspectorat in colaborare cu societatea Urban Construct, condusa de Bogdan Popovici, apropiat al sotilor Nastase.

Popovici este suspectat de procurorii DNA ca din cotizatiile incasate de la firmele participante, ar fi platit societatii Eurografica materiale electorale pentru Adrian Nastase. Anchetatorii il suspecteaza pe fostul premier ca in campania pentru alegerile prezidentiale din 2004 ar fi beneficiat de materiale electorale in valoare de peste zece miliarde de lei vechi si ca banii ar fi provenit din operatiuni fictive derulate in urma afacerii "Trofeul Calitatii in Constructii". Irina Jianu organizase in anul 2004 o serie de seminarii cu firmele de constructii din toata tara, care erau invitate sa participe contra unor taxe cu valori cuprinse intre 5 si 15 milioane de lei vechi. Cele peste 3000 de firme participante au cotizat in total cu peste 45 de miliarde de lei vechi. Din cele 45 de miliarde, 10 au fost trecuti in actele contabile sub titlul de cheltuieli proprii de promovare.

Surse judiciare au precizat ca, banii nu au fost folositi in scopul declarat, ci au fost virati societatii Eurografica, administrata de Cristian Vasile Mihail, dupa cum relateaza Curentul. Firma cu pricina este cea care a asigurat materialele electorale folosite de Adrian Nastase in campania pentru prezidentialele din 2004 (afise, pixuri, brichete, fulare etc). Daca vor reusi sa demonstreze implicare directa a fostului premier in acesta "afacere", procurorii il pot acuza pe acesta de comiterea infractiunii de spalare de bani, conform articolelor 13 si 17, lit.e din Legea 78/2000, care definesc coruptia sefilor de partide si pentru care se prevede o pedeapsa de la unu la cinci ani de inchisoare. Iar, pentru a trimite dosarul in instanta, anchetatorii nu sunt nevoiti sa ceara vreun aviz, deoarece, in acest caz, Adrian Nastase era un simplu sef de partid si nu intra sub incidenta legii ministeriale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.