Agentia Nationala de Integritate, cu dotarea actuala, va reusi doar in “citiva ani” sa termine verificarea declaratiilor de avere deja inregistrate.

Si asta in ciuda faptului ca de ieri numarul de consilieri de integritate a crescut cu 33. La raportul de tara din iulie vom prezenta “zero” averi verificate.

Agentia Nationala de In­tegritate (ANI) se afla in continuare intr-o si­tu­a­tie de blocaj, aproape ne­func­ti­o­nala, daca ne raportam la sco­pul pentru care a fost creata aceasta institutie si anume acela de a veri­fi­ca averile politicienilor si nu numai.

Fara o baza logistica serioasa, cu inspectori de integritate care parasesc institutia pentru ca salariile sint prea mici (aproximativ 15 milioane de lei ve­chi), cu buget de austeritate, ANI nu se poate lauda pentru raportul de tara ce urmeaza a fi emis de Co­mi­sia Europeana in iulie a.c. ca a fi­nalizat cercetarea macar a unei averi. “Vine raportul de tara si sin­tem intrebati: «Cite averi ati verificat?». ZERO va fi raspunsul nostru”, ne-a declarat ieri presedinte­le ANI, procurorul Catalin Alexandru Maco­vei, imediat dupa ceremonia de de­punerea a juramintului de catre 25 noi inspectori de integritate. Se­condat de Horea Georgescu, oficialul ne-a explicat ca a cerut suplimantarea bugetului ANI cu suma de aproape 3 milioane de euro.

“N-avem sistem informatic, pentru ca nu avem bani. Sintem nevoiti sa luam milioane de pagini de de­claratii de avere la mina, fila cu fila. Asa nu se poate. Pina acum n-am facut decit sa inregistram sute de mii de declaratii de avere, am mobilizat toate departamentele, de la inspectori pina la resurse umane, dar am oprit acest proces, pentru ca era o munca de Sisif. Nu putem sa blocam inspectorii cu inregistrarea. Ne vor trebui ani de zile sa verificam declaratiile primi­te numai pina acum, deci nu putem respecta termenele prevazute de lege. Asteptam suplimentarea bu­ge­tara pentru a cumpara sistemul in­formatic si sa ne apucam de veri­fi­­cari, nu?”, ne-a explicat presedintele ANI in timp ce ne arata cele trei incaperi ale beciului ANI unde se aflau ticsite cutii, mai mici sau mai mari, unele sigilate inca, trimi­se de birourile electorale din Bu­cu­resti si din tara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.