Dintre cele 11 lucrari de arta contemporana pe care TVR inca nu le-a returnat proprietarilor, una e distrusa complet, alta, partial, iar soarta celorlalte nu se cunoaste.

In septembrie se implineste un an de cand TVR era obligata, prin contract, sa restituie lucrarile artistilor contemporani romani realizate cu ocazia implinirii a 50 de ani de la infiintarea televiziunii. Expozitia de atunci a fost curatoriata de Dan Popescu si de Mihnea Mircan, realizata prin intermediul H’Art Gallery si cuprindea lucrari semnate de Dumitru Gorzo, Florin Ciulache, Emanuel Borcescu, Daniel Gontz, Alexandra Croitoru, Nicu Ilfoveanu si Mircea Suciu.

Acesta din urma, care a participat cu o instalatie la expozitie, a declarat ca lucrarea lui a fost mutata si remontata. „In 2007 a trebuit sa merg la TVR ca s-o ajustez, se purtasera foarte nasol cu ea, am gasit-o varza.

Era un cub de lemn si de tabla care avea inauntru un monitor pe care rula un filmulet si in exterior niste camere care reflectau spatele celui care privea inauntru. Camerele si monitorul erau imprumutate de la TVR“, a precizat artistul.

Autorul instalatiei „Rel TVR“, Daniel Gontz, este cel mai nemultumit pentru ca lucrarea sa a fost „dezmembrata si furata“, a declarat el. Instalatia sa era compusa din monitoare cu imagini lenticulare, care, de cateva luni, au disparut. Asta dupa ce lucrarea, plasata initial in afara cladirii TVR, a fost mutata inauntrul sediului, ceea ce il face pe Gontz sa creada ca „angajatii TVR au furat bucati din lucrare“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.