Instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis ca toti procurorii, judecatorii precum si personalul de specialitate sa beneficieze de un spor de 50% din salariul brut pentru risc si suprasolicitare neuropsihica.

Decizia ICCJ este urmare a recursului in interesul legii promovat inca din februarie de catre procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. Aceasta a explicat, la momentul respectiv, ca motivul pentru care a facut acest recurs a fost faptul ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor articolului 47 din Legea nr. 50/1996 privind salarizarea si alte drepturi ale magistratilor si personalului auxiliar, adica unele instante dadeau acest drept, iar altele nu. Totodata, procurorul general a mai aratat ca nu exista un punct de vedere unitar nici in cazul aplicarii dispozitiilor din Ordonanta Guvernului 83/2000 pentru modificarea si completarea Legii 50/1996. OG a fost aprobata prin Legea 334/2001, referitor la posibilitatea acordarii sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica in cuantum de 50% din salariul de baza brut lunar, judecatorilor, procurorilor si personalului auxiliar de specialitate, dupa abrogarea dispozitiilor legale care reglementau acest drept.

Sute de milioane de euro se vor duce retroactiv in buzunarul magistratilor

In consecinta, dupa decizia ICCJ, toti magistratii dar si personalul de specialitate pot merge in instanta pentru a-si cere acest spor pe ultimii trei ani, deoarece hotararea este retroactiva. Acest lucru inseamna ca sporurile pe care le-ar putea recupera magistratii si personalul auxiliar ar depasi 100.000.000 de euro, in conditiile in care, in Romania, exista aproximativ 6.000 de procurori si judecatori. Iar daca luam in calcul si personalul auxiliar, aproximativ 10.000 de persoane ar trebui sa primeasca, pentru cel putin ultimii trei ani, 50% din salariul de baza drept spor de risc si suprasolicitare neuropsihica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.