Guvernul va decide maine infiintarea companiei de proiect care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Potrivit Nuclearelectrica, la inceputul lunii martie, Comisia de negociere pentru selectarea investitorilor a definitivat si a transmis acestora proiectul Acordului de asociere al investitorilor, incluzand si proiectul de Act de constituire al companiei de proiect dedicate finalizarii, punerii in functiune si exploatarii Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, inregistrarea companiei de proiect fiind estimata sa se realizeze in luna mai.
"In conditiile obtinerii aprobarilor necesare de la forurile de decizie ale investorilor si Nuclearelectrica, raportul Comisiei de negociere se va supune aprobarii Guvernului Romaniei, urmand ca in final sa se treaca la semnarea acordului investitorilor si inregistrarea Companiei de proiect in conditiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Se estimeaza ca inregistrarea Companiei de Proiect sa aiba loc in luna mai 2008", se arata in document.

Toate cele sase oferte angajante depuse de companiile care vor sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 au fost aprobate pe 5 noiembrie 2007 de Comisia de coordonare a proiectului. Aceste companii sunt Electrabel Belgia, Enel Italia, Iberdrola Spania, CEZ Republica Ceha, ArcelorMittal Romania si RWE Germania.

Durata de realizare a investitiei este de 64 de luni pentru fiecare reactor, iar punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015. Realizarea celor doua unitati presupune investitii de circa 2,3 mld. euro, iar fiecare dintre cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW. Reactoarele vor livra o cantitate de energie de 5,2 TWh anual fiecare, iar pretul de vanzare a electricitatii produse este estimat la 28,2 - 32,5 euro/MWh. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani. MEF este actionarul majoritar al producatorului de energie, cu 88,7% din titluri, iar Fondul Proprietatea detine 11,24% din capital.

Strategia de selectare a investitorilor pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda prevede realizarea constructiei prin atragerea in mod transparent a capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara, care sunt dispuse sa se asocieze cu Nuclearelectrica. Sursele de finantare vor fi atrase de catre actionari, atat sub forma de actiuni, cat si surse financiare, atrase prin emisiuni de bonduri sau credite. Investitorii selectati pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 vor contribui cu aport in numerar, reprezentand 30% din costurile de realizare a proiectului la capitalul social al companiei de proiect.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.