Regele va fi insotit de Regina Sophia, iar ceremonia se va tine la Manastirea Regala Yuste si Palatul lui Carol I, in provincia Caceres (Spania), anunta, luni, printr-un comunicat de presa, Freedom House.

Alaturi de Monica Macovei, alte opt personalitati europene, printre care Vaclav Havel, scriitor si disident ceh, semnatar al Cartei 77 si fost presedinte ale Cehoslovaciei / Cehiei, si Martti Ahtisaari, fost presedinte al Finlandei, diplomat si mediator ONU, vor primi titlul de membru al Academiei Europene Yuste.

Hans-Gert Poettering, presedinte al Parlamentului European, va fi prezent, de asemenea, la ceremonie.
Prin acordarea statutului de membru, Academia doreste sa ofere recunoastere acelor intelectuali, artisti si reformatori europeni care au contribuit in mod semnificativ la mostenirea culturala comuna, la dezvoltarea stiintelor si la reforma sociala si politica a Europei.

Monica Macovei a fost nominalizata si aleasa de membrii Academiei Europene Yuste, printre care José Saramago (Catedra Rembrandt) din Portugalia, Umberto Eco (Catedra Platon) din Italia sau Bronislaw Geremek (Catedra Ludwig van Beethoven) din Polonia. Statutul de membru al Academiei a fost aprobat de Consiliul de Coordonare al Fundatiei Academiei Europene Yuste, format din importante personalitati politice ale Europei, cum ar fi Ministrii de Externe ai Spaniei, Germaniei, Italiei, Luxemburgului, Belgiei si Portugaliei sau Ministrul Culturii din Olanda.

Academia Europeana Yuste este constituita din catedre simbolice, numite dupa personalitati remarcabile ale istoriei europene. Prin numirea de noi membri, corespunzator acestor catedre, Fundatia Academiei Europene Yuste doreste sa onoreze, conform meritelor si circumstantelor personale, acei oameni care, prin activitatea lor, au stimulat dezvoltarea unei mosteniri culturale comune, progresul si dezvoltarea stiintelor in general si reforma europeana, conform Freedom House.