In urma sondajelor realizate la iesirea de la urne, candidatul independent, Sorin Oprescu se afla pe primul loc in preferintele bucurestenilor. Estimarile, care au la baza sondajele de opinie, il crediteaza pe Sorin Oprescu cu 54,6%, conform INSOMAR si cu 54,5%, conform CCSB, in defavoarea contracandidatului sau, Vasile Blaga, reprezentand PD-L,care ar urma sa aiba 45,4%, respectiv 45,5%

Dupa afisarea exit-poll-urilor, duminica seara, Sorin Oprescu a multumit liderilor de partide care l-au sustinut in turul al doilea al alegerilor din Bucuresti, apreciind ca acestia au dat dovada de verticalitate.
Totodata, Oprescu a multumit atat bucurestenilor care l-au votat, cat si celor care i-au votat pe contracandidatii sai, precum si echipei de campanie, care l-a purtat catre o victorie 'muncita', relateaza Romania Libera.

"Aceasta zi de Rusalii, duminica 15 iunie, va ramane in istoria Bucurestiului si in nistoria Romaniei ca una dintre cele mai frumoase zile ale democratiei. Sunt primul primar independent din istoria recenta a Capitalei noastre. Nu eu am fost cel care a facut istoria, votul vostru a scris astazi istoria. Votul dumneavoastra a fost mai puternic decat interesele lor. S-a terminat cu bordurile"a declarat Oprescu, citat de Adevarul.

Infrangere asumata
Desi, Vasile Blaga, reprezentantul PDL in lupta pentru Primaria Capitalei, si-a petrecut ziua de ieri facand naveta intre sediul de campanie si sectiile de votare, sperand la rezultate favorabile pana in ultmul moment, ramas fara alternative, acesta a fost nevoit sa isi asume infrangerea.

"Astazi, bucurestenii au ales sa incredinteze orasul adversarului meu din aceasta campanie. Cand urnele vorbesc, politicienii trebuie sa taca si sa le asculte. Le multumesc tuturor celora care mi-au acordat votul lor. Batalia a fost dura, scorul a fost strans. Acestea sunt regulile democratiei. Trebuie sa le acceptam si cand ne convin, si cand nu ne convin. Imi asum aceasta infrangere", a declarat Vasile Blaga, pentru Evenimentul Zilei.

Primele reactii ale partidelor
Presedintele PD-L, Emil Boc a calificat votul, drept unul emotional. Desi partidul sau a pierdut Bucurestiul, a castigat majpriatatea oraselor importante din tara. "Bucurestenii au pierdut in ultima instanta. Au ales emotia in locul solutiilor rationale, dar in fata urnelor si a votului ne inclinam si ii urez succes lui Sorin Oprescu", a spus liderul PD-L, Emil Boc.

PSD-ul, in frunte cu Mircea Geoana il sustin pe noul primar al capitalei. "Este un motiv de bucurie. Am castigat alegerile locale si ne pregatim in pas cadentat si hotarat pentru formarea viitorului guvern", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana. Sorin Oprescu va trebui cu tact si diplomatie sa-si formeze o majoritate care sa-i permita sa puna in practica proiectele importante pentru Bucuresti".

"Echipa noastra isi arata disponibilitatea de sustinere a acelor proiecte cu adevarat importante pentru Bucuresti", a mai spus liderul PSD, partid din care Sorin Oprescu a facut parte inainte de a-si da demisia si a candida ca independent, informeaza BBC News.

"Trebuie sa observam ca daca nu exista un invingator al acestor alegeri - sunt trei partide aproximativ la egalitate, intre 20 si 30 la suta, exista un mare infrant".

"Este vorba de Traian Basescu si PDL, care au pierdut capitala. Se pare ca au pierdut si Iasul. Practic, o buna parte din marile orase, care au fost controlate de PDL, au fost pierdute", a adaugat Bogdan Olteanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.