Putini bucuresteni si-au mai amintit de manifestarile din Piata Univesitatii si de mineriada din 13-15 iunie 1990, cu toate ca au existat doua actiuni pentru readucerea in memorie a acestor evenimente, derulate in fata Teatrului National si la kilometrul zero al Capitalei, relateaza Rompres.

Asociatia 21 Decembrie 1989 a organizat, in memoria tragicelor evenimente din 13-15 iunie 1990, un mars de protest, pe traseul Piata Victoriei - Piata Universitatii, care a reunit la inceput aproximativ 150-200 de participanti, dar numarul acestora s-a diminuat pe parcurs, ramanand doar cateva zeci.

Participantii la mars au purtat pancarte cu inscriptii prin care cereau aflarea adevarului despre evenimentele din 1989 si judecarea dosarelor revolutiei si mineriadei, precum si o harta mare alba punctata cu cruci negre.

'Sufletul Pietei Universitatii', cantautorul Cristian Paturca, a fost prezent pe scena din fata Teatrului National, interpretand cantece care au consacrat in memoria bucurestenilor fenomenul 'Piata Universitatii'. De alfel, vocea lui Paturca putea fi auzita si la celalalt capat al parcului Teatrului National, unde Asociatia Victimelor Mineriadelor, care a organizat un miting paralel, a montat instalatii acustice, 'Imnul golanilor' fiind transmis in mod repetat.

'Noii golani' au cerut pe scena din fata Teatrului National libertate pentru fratii din Basarabia care risca sa fie arestati pentru curajul de a cere unirea cu Romania.

Acestia au jucat o sceneta semnificand 'procesul corect al celor care au comis crime umane si morale', personajele, purtand nume simbolice, corespunzand unor personalitati implicate in derularea evenimentelor de acum 18 ani, intre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, Petre Roman.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.