La 18 ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, dosarele celor vinovati de violentele impotriva bucurestenilor sunt departe de a fi finalizate.

Nici un rechizitoriu nu a fost trimis in fata instantelor. Mineriada din iunie '90 a pus capat manifestarii maraton din Piata Universitatii - o manifestatie prin care inca fragila opozitie anticomunista de atunci incerca sa obtina reforme mai limpezi decat propunea Frontul Salvarii Nationale, condus de Ion Iliescu.
Alegerile care dusesera la o victorie categorica a FSN restransese foarte mult numarul participantilor la mitingul de la Universitate, dar autoritatile au considerat necesar sa cheme minerii ca sa elibereze piata.

Elena Vijulie l-a intrebat pe presedintele Traian Basescu de ce se afla dosarele mineriadei in aceasta situatie.

Traian Basescu: "Explicatia este una singura: forta pe care o au cei responsabili de evenimentele din 13-15 iunie 1990 de a controla deciziile justitiei si abilitatea cu care s-au sustras responsabilitatii pe care nu vor sa si-o asume, pentru cea mai traumatizanta actiune impotriva populatiei Bucurestiului".

Elena Vijulie: La inceputul mandatului dvs, chiar si inainte, in vremea cand va pregateati pentru statutul de presedinte, ati promis ca pe parcursul mandatului dvs bucurestenii - si romanii in general - vor afla adevarul cu privire la aceste evenimente si cine sunt responsabilii, de la justitie. Sunteti in al patrulea an de mandat si nu pare sa se stie mult mai mult.

Traian Basescu: "Promisiunea mea este legata de faptul ca eu nu voi impiedica justitia, dar nu ma pot substitui justitiei. Este clar ca procesul de aflare a adevarului a fost intarziat si de decizia Curtii Constitutionale de a muta dosarele de la parchetele militare la procurori civili, ceea ce a blocat un timp lucrul la aceste dosare".

"Eu nu am cum sa fortez justitia, si nici nu o voi face - nu am acest drept. Dar voi sustine public intotdeauna nevoia de aflare a adevarului pentru mineriada din 13-15 iunie, precum si pentru revolutie - responsabilitatile pentru mortii revolutiei".

"Asa cum am considerat ca trebuie sa se afle adevarul pentru comunism - si am facut-o pentru ca aici nu aveam nevoie de justitie, ci de istorici, asa cum considerat ca este nevoie sa se afle adevarurile Securitatii si-am transferat doua milioane de dosare ale fostei Securitati la CNSAS, la fel consider ca adevarurile despre mineriade trebuie sa se afle".

Elena Vijulie: As reveni la partea practica in privinta stabilirii responsabilitatilor. Decizia Curtii Constitutionale la care faceti referire spunea ca civilii trebuie judecati de instante civile iar militarii trebuie judecati de instante militare, fapt care a facut ca dosarele sa treaca de la instantele militare la cele civile. In urma deciziei Curtii Constitutionale inteleg ca domnul Ion Iliescu - care figura la parchetele militare ca urmarit penal - a devenit martor, iar singura audiere la care a participat a avut loc la 12 decembrie anul trecut, si atat. Cum poate fi interpretata o singura audiere in acest dosar, in sase luni?

Traian Basescu: „Eu sunt sef al statului. Pe probleme punctuale ale justitiei nu am dreptul sa ma pronunt, dar dvs ca ziaristi o puteti face".

Elena Vijulie: Spun asta si pentru ca - inclusiv la BBC - procurorul general Laura Kovesi, numita de dvs, a spus ca dosarele revolutiei si mineriadelor vor fi tratate cu celeritate, iar aceste investigatii inainteaza atat de greu incat au aparut chiar demersuri catre Strasbourg, la CEDO. Credeti ca procurorii ar trebui sa aiba alta atitudine fata de aceste dosare?

Traian Basescu: "Procurorii, ca orice institutie a statului roman, au obligatia sa scoata la lumina adevarul, sa-l puna in fata judecatorilor care sa decida responsabilitati".

"Categoric a venit timpul sa spalam prin clarificare toate aceste traume - mortii revolutiei, mineriada din 13-15 iunie".

"Pentru ca altfel neincrederea va functiona tot timpul. Va pot spune ca cel mai periculos lucru este uitarea, chiar si abandonarea interesului pentru subiecte de o gravitate extrema".

"Eu am convingerea ca daca institutiile statului nu vor clarifica aceste lucruri, este posibil ca aceste lucruri sa se repete, ca politicieni iresponsabili sa fie incurajati sa repete aceste lucruri, chiar si utilizand forme mascate, forme mascate de lovituri politice, forme mascate de lovituri de stat".

"Suspendarea presedintelui in 2007 - si nu e o obsesie, e doar o afirmatie - a fost o lovitura de stat, orchestrata in linii mari de aceiasi oameni care au orchestrat mineriada".

Elena Vijulie: Multi ar spune ca o functionare corecta a justitiei ar impiedica toate aceste scenarii sumbre. Doamna Kovesi a fost numita de dvs - desigur ca presedintia nu poate interveni in treburile justitiei - dar exista unele criterii de performanta, sa spunem asa, avand in vedere ca rezultatele acestor investigatii sunt asteptate de atat de multi ani si cu atat de mult interes.

Traian Basescu: "Da, dar aici stim foarte bine ca procurorul de caz este independent in fata procurorului general, este independent in fata procurorului sef de sectie".

"Responsabilitatea procurorului general este sa dea dosarul unor procurori care pot sa lucreze si care, cu suficienta experienta, sa dezlege itele unor intamplari atat de complicate. Imi este greu sa ma pronunt sau sa consider ca un procuror nu isi face treaba".

Elena Vijulie: In urma unei declaratii pe care ati facut-o in urma cu circa o saptamana, multi dintre combatantii in batalia pentru Bucuresti s-au referit la mineriada din 13-15 iunie. Va asumati faptul ca aceasta tema, dureroasa pentru locuitorii capitalei, a devenit subiect de campanie electorala?

Traian Basescu: "Da, categoric. Eu nu cred ca in preajma unui astfel de eveniment, chiar suprapus cu campania electorala, nu trebuie sa vorbim despre el. Este cel mai grav derapaj de la democratie de la revolutie si pana astazi. Or a nu vorbi despre subiect mi se pare o lasitate".

Elena Vijulie: Chiar daca discutia pe aceasta tema se poarta intre eventuali fosti reprezentanti ai FSN?

Traian Basescu: "Slava Domnului nu am fost membru FSN, si Slava Domnului, as spune, nu am fost in Bucuresti - locuiam la Constanta si am vazut la televizor evenimentele, ca de altfel si revolutia".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.