Ministrul roman de externe, Lazar Comanescu, va merge la Chisinau in 7 iulie, la invitatia omologului sau moldovean Andrei Stratan, aceasta fiind prima vizita oficiala a unui sef al diplomatiei romane in tara vecina dupa mai bine de doi ani, timp in care relatiile bilaterale au cunoscut momente tensionate.

Ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, a declarat pentru NewsIn ca data a fost convenita in cadrul unei discutii telefonice pe care a avut-o miercuri cu seful diplomatiei de la Bucuresti.

Informatia a fost confirmata pentru NewsIn si de purtatorul de cuvant al MAE roman, Cosmin Boiangiu, care a subliniat ca agenda discutiilor care vor avea loc la Chisinau urmeaza sa fie stabilita, dar in mod sigur discutiile vor viza "stadiul actual al relatiilor bilaterale" si "perspectivele europene ale Republicii Moldova".

Intrebat de NewsIn daca in cadrul vizitei lui Lazar Comanescu ar urma sa fie semnat Tratatul de frontiera dintre cele doua tari, Andrei Stratan a declarat ca acest lucru se va intampla doar in cazul in care pana in luna iulie Chisinaul si Bucurestiul vor ajunge la o intelegere pe marginea acestui document. "In acest moment nu s-a ajuns inca la o platforma comuna", a declarat Andrei Stratan.

Presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat in urma cu doua saptamani, in cadrul unei emisiuni televizate, ca i-a dat indicatii ministrului de externe Andrei Stratan sa-l invite in viitorul apropiat pe noul ministru de externe roman Lazar Comanescu la Chisinau. "Ca sa punem lucrurile la punct pe acordul de baza si acordul de frontiera", a explicat Voronin referindu-se la doua documente pe care Chisinaul le considera foarte importante, dar a caror semnare treneaza de mai multi ani, in special din cauza retincentelor partii romane. Presedintele Voronin a spus ca a avut deja "vreo trei discutii neoficiale" cu Lazar Comanescu, pe care l-a apreciat ca fiind "o persoana foarte interesanta, foarte simpatica si foarte realista".

Semnarea Tratatului de frontiera si a Tratatului politic de baza dintre Romania si Republica Moldova sunt doua conditii cerute cu insistenta de catre Chisinau pentru normalizarea relatiilor bilaterale.

Dupa ce Bucurestiul a propus in luna martie semnarea unei Conventii privind micul trafic la frontiera, MAE moldovean a declarat ca va accepta aceasta oferta doar dupa ce Bucurestiul va semna Tratatul de frontiera. "Cum putem vorbi despre micul trafic la frontiera, daca nu avem reglementat statutul propriu-zis al frontierei?", a declarat atunci ministrul moldovean de externe. Ulterior Chisinaul a propus Bucurestiului includerea intregului teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv Transnistria, in zona de mic trafic la frontiera, in conditiile in care uzantele interne ale UE stabilesc o zona de 30 de km pentru micul trafic la frontiera.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.