Ministerul Educatiei a stabilit un plan de educatie pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 7 ani care poate fi aplicat in crese, camine sau chiar de catre mame.

Copilul este capabil sa invete inca de la nastere, iar la 3 ani are structurile psihologice organizate in proportie de 60%. Pornind de aici, Ministerul Educatiei a realizat prima programa pentru educatia timpurie a copiilor cu varste cuprinse intre nastere si 6/7 ani.

„In cresele, centrele educationale sau in caminele pentru copii, cei mici sunt doar supravegheati, hraniti si schimbati. De aceea am facut acest proiect de curriculum, pentru ca ei trebuie educati“, ne-a explicat Zvetlana Preoteasa, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei. Ea a adaugat ca deja se lucreaza la un protocol cu Ministerul Muncii pentru a se angaja psihopedagogi in crese.

„Planul se aplica si asistentilor maternali si chiar parintilor“, a spus secretarul de stat.
Programa are drept target educational ca fiecare copil sa se simta autonom si respectat, sa comunice cu adultii si cu copiii din grup, sa isi dezvolte abilitatiile motorii, sa se simta in siguranta in spatiul in care se afla, sa accepte absenta parintilor si sa-si satisfaca curiozitatile. Bebelusii vor avea un program bine stabilit.

Pana la 3 ani vor avea intre 55 si 77 de activitati pe saptamana, totalizand 25 de ore. Dintre acestea, pana la un an si jumatate, doar sase activitati vor fi de invatare propriu-zisa. De la 1,5 pana la 3 ani, activitatile de invatare se vor dubla. In restul timpului, vor avea program de somn, masa, igiena si timpi de trecere de la activitatile obisnuite la cele de invatare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.