Ioana Maria Vlas a facut apel la decizia Tribunalului Bucuresti din data de 6 iunie, prin care a fost condamnata la 8 ani de inchisoare pentru inselaciune in dosarul FNA, dupa cum a declarat avocatul sau, Elena Paunescu, ieri, pentru NewsIn.

Reprezentantul Asociatiei Nationale a Investitorilor Fondului National de Acumulare (ANI - FNA), Stefan Ionita, a declarat apel in dosarul FNA, pentru ca pretentiile civile formulate de asociatia pe care o reprezinta au fost respinse prin hotararea Tribunalului Bucuresti.

Ionita il acuza pe judecatorul Daniel Gradinaru, care s-a pronuntat in dosarul FNA, ca a dat o sentinta "nereala si nelegala". "Sentinta judecatorului Gradinaru nu are nicio legatura cu dispozitivul dosarului, cu ce am cerut noi si Parchetul. A facut exact pe invers. Noi am cerut mere, el ne-a dat prune, asta s-a intamplat", a declarat reprezentantul ANI-FNA.

La 6 iunie, magistratii Tribunalului Bucuresti, care au judecat procesul Fondului National de Acumulare (FNA), i-au obligat pe Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa, SOV Invest si Gelsor SA la plata a 124,314,537 de lei, daune catre investitorii FNA.

Potrivit sentintei, daunele vor fi actualizate cu indicele de inflatie calculat din mai 2000 pana la plata efectiva, in proces fiind acceptate 1.124 de parti civile. In afara acestor sume, Ioana Maria Vlas mai este obligata la plata a 500 de milioane de lei vechi, in solidar cu SOV Invest, reprezentand cheltuieli de judectata, iar Nicolae Popa, in solidar cu Gelsor SA, la 2 miliarde de lei vechi. In ceea ce priveste UniCredit Tiriac Bank SA, CEC si CNVM, instanta a decis ca acestea nu sunt reponsabile in dosar.
Tribunalul Bucuresti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la opt ani de inchisoare pentru inselaciune cu unele consecinte deosebit de grave in forma continuata, hotarand totodata ca procesul penal pornit impotriva acesteia pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata sa inceteze, deoarece a intervenit prescriptia infractiunii. Decizia Tribunalului poate fi atacata in 10 zile.

De asemenea, Tribunalul l-a condamnat pe Nicolae Popa la 12 ani de inchisoare pentru complicitate la inselaciune cu niste consecinte deosebit de grave in forma continuata si la pedeapsa complementarii a degradarii militare. In privinta lui Gavril Batran, Tribunalul a decis sa il achite pentru infractiunile de inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Anterior, la 7 aprilie, Curtea de Apel Bucuresti a decis judecarea in libertate a Ioanei Maria Vlas in dosarul FNA, dupa ce aceasta a stat aproape 5 ani in arest preventiv. Potrivit anchetatorilor, in calitate de presedinte al SOV Invest, in perioadele 1 aprilie - 1 decembrie 1999 si 1 martie - 20 aprilie 2000, Vlas ar fi indus si mentinut in eroare 13.200 de investitori la FNA, carora le-ar fi pricinuit o paguba de peste 25 de miliarde de lei. Totodata, anchetatorii sustin ca Vlas ar fi redactat si semnat, in intervalele de timp de mai sus, 28 de raportari fictive referitoare la valoarea unitatii de fond, pe care le-ar fi comunicat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si le-ar fi adus la cunostinta investitorilor, prin mass-media.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.