Camera Deputatilor urmeaza sa hotarasca daca va pastra sau nu asa-numitul fond social de gaz, un ajutor suplimentar pentru incalzire acordat printr-o ordonanta de Guvern in luna februarie a acestui an. Adica atunci cand tarifele gazelor naturale pentru consumul casnic au fost majorate.

Ordonanta de urgenta prin care s-a introdus fondul social de gaz a fost deja respinsa - la inceputul lunii mai - in Senat.

Vicepresedintele Comsiei de Industrii si Servicii din Senat, membrul Partidului Conservator Sabin Cutas sustine ca proiectul de lege pentru infiintarea fondulului social de gaz a fost respins in primul rand de grupul senatorilor Partidului Social Democrat, care ar fi acuzat Guvernul ca a luat aceasta masura doar pentru a-si atrage voturi.

"Ei au spus foarte clar: nu este normal sa cresti gazul si dupa aceea sa vii sa faci un fond de solidaritate pentru cei napastuiti. Sincer sa fiu, eu chiar m-am luptat si am discutat cu cei de la PNL o modalitate prin care sa constituim un fond de solidaritate pentru a incerca sa ajutam populatia saracita a Romaniei", spune Sabin Cutas.

Cert e ca Senatul a respins asa-numitul fond social de gaz, iar decizia finala va apartine Camerei Deputatilor, care va dezbate aceasta masura incepand cu 17 iunie.

In lunile februarie si martie, 850 de mii de familii cu venituri mici au beneficiat de acest fond social de gaz, in fapt un sprijin suplimentar pentru incalzire, care valoreaza intre 10 si 100 de lei, in functie de castigurile fiecarei familii.

Acesti bani au venit de la companiile Petrom si Romgaz, cei doi producatori de gaze din Romania.
Suma totala cu care au contribuit aceste companii ar fi fost de peste 170 de milioane de lei, bani care li s-au redus din impozitul pe profit datorat statului.

Fondul social de gaz este oferit in plus fata de ajutorul de stat. Acesta din urma se acorda pentru familiie care au un venit maxim de 615 lei.

Decizia Guvernului de a acorda acest fond special pentru incalzire a venit in conditiile in care pretul gazelor naturale pentru consumul casnic a fost majorat - de la intai februarie - cu 8 procente si jumatate.

Insa cei mai mari distribuitori de gaze naturale din Romania, EON Gaz si Distrigaz Sud, au cerut Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei sa creasca din nou tariful la gaze, cu cel putin 10 la suta incepand cu intai iulie.

Motivul invocat de acest companii este cresterea pretului la gazele de import.

Asta insa in conditiile in care gazul care ajunge la populatie provine in proportie de 60 la suta din productia interna.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.