In zilele de 10, 11 si 12 iunie au loc, la Bucuresti si la Sinaia, evenimente ce celebreaza aniversarea a 60 de ani de casatorie a Majestatilor Lor Regele Mihai si Regina Ana. La acest eveniment participa reprezentanti a nu mai putin de 14 case regale din Europa.

Printre oficialii romani, care au tinut sa adreseze felicitari Familiei Regale, in prima zi a manifestarii prilejuite de Nunta de Diamant, s-a aflat chiar Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel. Programul acestei sarbatori se imparte intre intalniri oficiale si private. De exemplu, prima seara va fi petrecuta de Familia Regala la Ateneu, alaturi de invitati si de public. A doua zi, va avea loc o intalnire restransa, la Sinaia. Apoi, joi, principesa Margareta si Principele Radu vor lansa in prezenta Majestatilor Sale Regele Mihai si Regina Ana o carte sugestiva: "Nunta de Diamant", eveniment ce va avea loc in Bucuresti, la Muzeul National de Istorie al Romaniei. Volumul este "O poveste cu poze, in care oamenii de astazi sa-si scalde privirea in iubire, frumusete, speranta si mandrie", asa cum se precizeaza pe pagina de Internet a Principelui Radu. Concret, programul manifestarilor legate de Nunta de Diamant a debutat marti. La Ateneul Roman, incepand cu ora 18.30, a avut loc primul eveniment deschis publicului si presei dedicat Nuntii de Diamant a Regelui Mihai si a Reginei Ana, un concert al Orchestrei Nationale a Filarmonicii "George Enescu". Muzicienii filarmonicii vor interpreta cu aceasta ocazie lucrari ale compozitorilor George Enescu, Franz Liszt, Edvard Grieg si Giussepe Verdi, iar dupa concertul dedicat familiei regale a Romaniei va avea loc un cocktail in foaierul Ateneului.

Majestatile lor Regele Mihai si Regina Ana implinesc pe 10 iunie 2008 saizeci de ani de casatorie, iar acest moment va fi celebrat alaturi de Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu, Alteta Sa Regala Principesa Elena, Excelenta Sa Domnul Alexander Phillips Nixon, Excelenta Sa Nicolae si sora lui, Elisabeta-Karina. Lista oaspetilor de onoare nu se opreste aici, iar pe lista invitatilor se regasesc reprezentanti ai paisprezece case regale din Europa printre care MS Regina Sofia a Spaniei, MS Regele Simeon al bulgarilor, MS Regina Margareta a bulgarilor, MS Regele Constantin II al elenilor, MS Regina Anne-Marie a elenilor, ASIR Principele Lorenz al Belgiei, ASIR Arhiducele Karl al Austriei, ASR Principele Mostenitor Alexandru al II-lea al Serbiei si Yugoslaviei, ASR Principesa Ecaterina a Serbiei si Yugoslaviei, ASR Morritz, Landgraf de Hessa, ASR Principele Maximilian II de Baden, ASIR Markgraffin de Baden, ASR Duarte Pio, Ducele de Branganza, ASR Principele Amedeo de Savoia, Duce de Aosta, ASR Principesa Silvia de Savoia, Ducesa de Aosta, ASIR Arhiducele Christian al Austriei, ASIR Arhiducesa Marie-Astrid a Austriei, ASR Principele Ludwig de Baden, ASR Principesa Marianne de Baden, ASR Principele Philippe de Bourbon-Parma, ASR Principesa Annette de Bourbon-Parma, ASR Principesa Lorraine de Bourbon-Parma, Contesa Marie de Holstein-Ledreborg, ASS Principele Charles de Thurn und Taxis, ASS Principesa Veronica de Thurn und Taxis, jr. John Fruchaud, ASS Principesa Tatiana Radzivili, doamna John Fruchaud.

Dineul regal la Peles

Miercuri, peste o suta de membri ai caselor regale sunt asteptati la Sinaia, potrivit corespondentului NewsIn. Primarul statiunii Sinaia, Vlad Oprea, a declarat ca la Castelul Peles vor avea loc doua receptii prilejuite de sarbatorirea a 60 de ani de casatorie a Regelui Mihai cu Regina Ana, insa nu a putut preciza cand vor avea loc aceste receptii. Invitatilor straini li se vor alatura membri ai Guvernului si ai Parlamentului Romaniei, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe si ai Academiei Romane, un numar important de reprezentanti ai Corpului Diplomatic acreditati la Bucuresti, personalitati de prim rang ale artei si culturii romane, ale mediului de afaceri si ale presei. La randul sau, responsabilul PR al resedintei regale, Dana Voitescu, a precizat pentru NewsIn ca, in interiorul Castelului Peles si in Pelisor, nu pot fi tinute dineuri, insa acestea pot fi tinute pe terase. "Se respecta legislatia in vigoare cu privire la protejarea patrimoniului, insa pe terase ar putea sa se tina dineul. Cert este ca nu se va manca in muzee, nici in Peles si nici in Pelisor, pentru ca trebuie sa respectam legislatia cu privire la protejarea patrimoniului si conservarea pieselor", a declarat Dana Voitescu. Ea a adaugat ca, marti, Casa Regala inca mai negocia programul vizitei cu Ministerul Culturii, deoarece la Peles exista cateva grupuri anuntate de vizitatori, care au platit deja biletele si -conform directorului PR -cel mai probabil, vizita regala se va incadra printre celelalte grupuri. "Au spus ca nu vor sa perturbe in niciun fel programul de vizitare si noi nu am vrea sa inchidem muzeul publicului miercuri", a mai spus Dana Voitescu, insa nu a fost comunicata inca nici o decizie. Programul obsinuit de vizitare al muzeului Peles este 9.15-16.00.
Regele Mihai a reintrat in posesia Castelului Peles joia trecuta, in prezenta a peste o suta de turisti veniti la Sinaia din toata tara pentru a-l intampina pe suveran la prima vizita pe domeniul regal dupa 60 de ani. Primarul orasului Sinaia i-a inmanat, atunci, cheia orasului dar si o copie a certificatului de nastere obtinut de Vlad Oprea din arhivele orasului. Primarul Vlad Oprea a mai spus ca va fi semnat un parteneriat intre administratia orasului si familia regala, prin care Mihai I ar urma sa sprijie mai mult imaginea statiunii. "Pelesul isi va pastra destinatia de muzeu, cu singura diferenta ca familia regala va fi prezenta, din cand in cand, in viata Sinaii. Daca pana acum era doar un muzeu, de acum Pelesul va fi mult mai viu, deja Regele Mihai promitand ca se va implica mai mult in viata statiunii noastre", a mai spus Oprea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.