In numarul din 7 iunie al “Ziarului de Iasi” a aparut, intr-un articol al Claudiei Craiu intitulat “Piramida subculturii va fi incendiata la Festivalul de Neoavangarda”, o declaratie a lui Calin Cocora, directorul Festivalului International de Neoavangarda, care s-a desfasurat la Iasi in perioada 4 - 8 iunie.

Conform articolului, printre alte materiale, urmau sa fie arse si texte ale lui Cartarescu: “Imediat dupa spectacolul lui Ion Caramitru, vom da foc unei piramide create din mai multe obiecte, precum CD, reviste, prin care incercam sa sublinem faptul ca trebuie sa spunem «Nu» subculturii. Printre obiectele pe care le vom arde vor fi si cateva lucrari semnate Mircea Cartarescu, care a dovedit ca mai are si astfel de scapari,” ar fi declarat, conform “Ziarului de Iasi”, Calin Cocora.

Contactat telefonic, Cocora a declarat pentru cotidianul.ro ca este vorba doar despre o mare dezinformare: “Nu am spus asa ceva. Cineva ma intreba la un moment dat: “Ardeti Cartarescu?”. Iar eu am spus, daca gasim la Cartarescu subcultura, ardem si Cartarescu, dar nici intr-un caz ca vom arde lucrarile lui Cartarescu. Am spus ceva de genul: daca gasim in astfel de reviste de joasa speta Cartarescu, le ardem si pe alea. Nici macar vreo afirmatie cum ca ar scrie Cartarescu subliteratura n-am facut. Pe piramida aia au fost puse cateva ziare fara nici o adresa. Nu era adresata nimanui, nici macar manelelor,” a spus Calin Cocora.