In aceasta toamna, Ansamblul sculptural monumental "Calea Eroilor" - "Poarta Sarutului", "Aleea Scaunelor", "Masa Tacerii" si "Coloana fara Sfarsit" - ridicat de Constantin Brancusi la Targu-Jiu implineste 70 de ani de existenta. Este singurul ansamblu de for public lasat omenirii de catre parintele sculpturii moderne.

Un motiv in plus pentru autoritatile din Targu-Jiu de a demara "o campanie de promovare turistica a operelor brancusiene aflate in parcurile din municipiu", a declarat zilele trecute primarul orasului, Florin Carciumaru, citat de Mediafax.

Campania va debuta spre sfarsitul lunii iunie, cu difuzarea unui spot TV la principalele televiziuni din tara. Acesta va prezenta capodoperele brancusiene, a caror imagine poate fi folosita pentru prima data de autoritatile locale dupa opt ani de procese cu VISARTA (societate de gestionare comuna a drepturilor de autor).

Primaria Targu-Jiu are de achitat catre societatea amintita circa 3.000 de dolari, dupa ce, in anul 2000, a incasat suma respectiva pentru drepturi de autor de la o companie de bauturi racoritoare care a folosit imaginea "Coloanei fara Sfarsit" intr-o reclama, se arata in sursa amintita. Municipalitatea a fost data in judecata de Theodor Nicol, cetatean roman stabilit in Canada, care a mostenit drepturile de autor asupra operelor lui Brancusi, procesul fiind castigat anul acesta de Nicol. Mai mult, Florin Carciumaru afirma ca a negociat cu VISARTA posibilitatea promovarii orasului si a operelor brancusiene prin reclame TV, municipalitatea obtinand si permisiunea de a realiza suveniruri pentru turisti. O anumita cota parte din vanzari ar urma sa fie transferata ulterior in contul lui Theodor Nicol, intelegerea pe care autoritatile sustin ca o au cu acesta implicand si obtinerea acordului sau pentru orice fel de manifestare organizata la Targu-Jiu si care are legatura cu Constantin Brancusi. "Am cazut la intelegere cu VISARTA cu privire la felul in care trebuie sa procedam, pentru ca si dumnealor si-au dat seama ca, in timp ce noi, ca primarie, nu mai aveam voie sa realizam nimic despre Brancusi, pe piata apareau tot felul de lucrari despre marele sculptor, unele fiind complet neavenite.

In plus, turistul care venea la Targu-Jiu nu avea posibilitatea de a cumpara nici macar o vedere cu Masa Tacerii si, atunci, am convenit ca noi sa avem posibilitatea de a gestiona procesul acesta de realizare a suvenirurilor in schimbul unui comision pe care il vom achita pentru mostenitorul drepturilor de autor", a precizat Carciumaru. Ansamblul sculptural de la Targu-Jiu reprezinta chintesenta geniului brancusian si fost ridicat de Constantin Brancusi intre 1937 si 1938, la solicitarea Ligii Nationale a Femeilor Gorjene, condusa de Aretia Tatarascu, in memoria eroilor gorjeni care si-au jertfit viata in Primul Razboi Mondial. Inaugurarea oficiala a avut loc la 27 octombrie 1938.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.