Primul satelit construit vreodata in Romania va ajunge pe orbita Pamantului, probabil, chiar de Ziua Nationala, pe 1 Decembrie 2008, cu ajutorul unei rachete a Agentiei Spatiale Europene.

Desi botezat Goliat, dupa numele personajului biblic caracterizat prin dimensiunile sale impresionante, satelitul romanesc cantareste 1 kilogram si se prezinta sub forma unui cub cu latura de 10 cm, construit in ultimii doi ani de noua studenti romani, acum doctoranzi sau masteranzi, sub egida Agentiei Spatiale Romane. Fondurile pentru acest proiect, 1.500.000 lei, au fost asigurate cu ajutorul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului prin Programul Spatial National, sectiunea Program Cercetare de Excelenta.

„Pana acum, Romania a facut doar experimente stiintifice, dar Goliath este primul satelit romanesc care va fi lansat in spatiu. In afara de faptul ca este primul satelit, important este si ca este realizat de o echipa de tineri antrenati din facultate pentru a face acest satelit si care, in acest moment, reprezinta un grup cu o capacitate tehnologica semnificativa”, a precizat presedintele Agentiei Spatiale Romane, Marius-Ioan Piso, citat de Jurnalul National.

Lansarea satelitului va fi efectuata odata cu zborul rachetei Vega, noul lansator al Agentiei Spatiale Europene. „Este o racheta foarte eleganta cu patru trepte de dimensiuni ceva mai mici decat Arianne. Cu prilejul acestui zbor se va lansa un satelit mai mare impreuna cu alti sase de dimensiuni mici. Lansarea se va efectua, probabil, pe o orbita eliptica, cu perigeul la 350 km iar apogeul la 1.200 de km, dar acest lucru nu este inca confirmat”, a tinut sa precizeze directorul ASR.

„Ca sa fim siguri ca facem ceva de calitate, la aceste dimensiuni, era nevoie sa gasim piese in afara. In Romania nici nu stiu daca se mai produc tranzistori, de exemplu“, explica Mugurel Balan, unul dintre cei noua autori ai satelitului. Una dintre putinele piese facute in tara este, totusi, obiectivul optic al camerei de 3 megapixeli cu care e dotat satelitul. Obiectivul a fost produs la fosta Intreprindere Optica Romana (IOR). „Aceasta ar putea fi considerata o premiera in domeniu, pentru ca nu cred ca sateliti de asemenea dimensiuni sunt dotati cu camere atat de mari“, crede Balan.

Romanul Goliat va calatori gratuit in spatiu, alaturi de satelitul italian Lares, de cateva sute de kilograme, pentru care Agentia Spatiala Europeana a pus la dispozitie racheta Vega. Pentru ca mai avea loc, Vega va transporta, in aceeasi cursa, inca noua microsateliti produsi de diverse tari: Italia, Belgia, Franta, Spania. Romania si Elvetia isi trimit in premiera cate un microsatelit in spatiu cu aceasta ocazie, informeaza EVZ.

Potrivit Romania Libera, Goliat va sta in spatiu circa un an si va inconjura Pamantul la fiecare 90 de minute. Odata lansat, minisatelitul va avea trei misiuni: detectia micrometeoritilor (praf cosmic care circula cu o viteza foarte mare si care afecteaza invelisul rachetelor) informatie pretioasa pentru ONU - unde se discuta de multa vreme despre deseurile spatiale, masurarea radiatiilor gama de pe orbita unde se va afla si realizarea de fotografii ale Terrei. Daca primele par sa nu ne influenteze direct, cea de-a treia misiune are ca scop, dupa cum ne-a explicat Mugurel Balan, managementul dezastrelor. Mai precis, Goliat, avand o raza de acoperire destul de mare, va putea furniza imagini cu locurile din Romania unde au loc inundatii sau alunecari de teren. In opinia lui Mugurel Balan, principalul avantaj al minisatelitului este faptul ca Romania nu va mai fi nevoita sa ceara astfel de informatii de la alti sateliti, asa cum se intampla acum. Astfel, costurile vor fi mai mici si, in plus, alte tari vor putea adresa cereri similare Romaniei.

Informatiile furnizate de microsatelitul nostru vor fi receptionate in doua statii de cercetare - in Muntii Apuseni si in Magurele dotate cu antene cu diametru de patru metri pentru posibilitatea de urmarire rapida.

Acum, ca s-au deprins cum se procedeaza, cei noua autori vor sa mai faca inca sase sateliti.