Conform procurorilor DNA, fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, este trimis in judecata sub acuzatia de trafic de influenta.

DNA sustine ca domnul Remes ar fi acceptat produse alimentare si suma de 15 mii de euro pentru a interveni in favoarea firmelor omului de afaceri satmarean, Gheorghe Ciorba, in cazul unor licitatii pentru atribuirea de lucrari publice.

Produsele alimentare de care vorbeste DNA au dat si numele cazului, "dosarul caltabosilor".

Acestia apareau intr-o inregistrare video prezentata de televiziunea publica.

Un raport al CSM arata ca inregistrarea ar fi provenit chiar de la DNA, dar procurorul sef Daniel Morar a contestat concluziile documentului.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorba a apelat la un alt fost ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, pentru a intermedia intelegerea cu Decebal Traian Remes.

De altfel, procurorii DNA l-au trimis in judecata si pe Ioan Avram Muresan sub acuzatia de complicitate la cumparare de influenta.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorba este la randu-i acuzat de cumparare de influenta.

Procurorii DNA sustin ca Ioan Avram Muresan a jucat rolul de intermediar "avand la baza relatia de prietenie cu Decebal Traian Remes, in conditiile in care cei doi au fost si colegi in Guvernul Romaniei in perioada 1997-2000".

Atat Ioan Avram Muresan cat si Decebal Traian Remes au negat acuzatiile.

Cei doi au fost ministri in perioada guvernarii Conventiei Democrate.

Decebal Traian Remes a detinut portofoliul Finantelor, iar Ioan Muresan pe cel al Agriculturii.
Dupa anul 2000, cand PSD a ajuns la guverare, fostul Parchet National Anticoruptie a deschis un dosar in care figurau numele celor doi fosti ministri.

PNA a cercetat modul in care o firma detinuta de catre Decebal Traian Remes a obtinut mai multe terenuri in judetul Olt, cu sprijinul - sustineau procurorii anticoruptie - a fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan.

Trei ani mai tarziu dosarul a fost clasat, fara inceperea urmaririi penale.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorba are doua dosare in curs de cercetare. In ambele situatii, omul de afaceri s-a autodenuntat pentru dare de mita.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.