Intalnirea la nivel inalt care va incepe marti in Slovenia este importanta pentru Romania din perspectiva discutiilor asupra Programului Visa Waiver

Agenda discutiilor de la Summit-ul UE-SUA, ce va incepe marti in Slovenia, are ca tema de discutie si eliminarea vizelor pentru toti cetatenii din statele Uniunii Europene (UE). Romania este unul dintre statele care nu sunt incluse in Programul Visa Waiver (care cuprinde tarile ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru SUA), iar perspectivele sunt destul de sumbre din cauza marii rate de refuz in acordarea vizelor, de 37,7% in 2007. Potrivit legislatiei americane, rata de refuz nu trebuie sa depaseasca 10%.

Eliminarea vizelor pentru toti cetatenii UE, inclusiv pentru romani, va fi un punct al agendei discutiilor la nivel inalt intre Uniuneaa Europeana si SUA, au anuntat oficialii americani. Potrivit acestora, Romania are sanse reduse - in ciuda unui lobby de 30.000 de dolari - de a fi inclusa in curand in Programul Visa Waiver, din cauza celei mai mari rate de refuz in acordarea vizelor dintre statele UE, 37,7% in 2007.

De altfel, ambasadorul american la Bucuresti a avertizat ca nu pot fi impuse standarde mai lejere pentru romani, dar ca Ambasada imbunatateste sistemul de acordare a vizelor, facandu-l mai rapid si mai eficient. Autoritatile romane au reprosat lipsa de transparenta in motivarea refuzului autoritatilor americane. "Asteptam cu nerabdare confirmarea ca unele state membre UE vor fi primite in programul de eliminare a vizelor anul acesta. Este corect ca toti cetatenii statelor membre sa poata calatori fara vize peste Atlantic", a declarat, luni, comisarul european pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.