Cu ocazia celebrarii a 150 de ani de la emiterea primelor marci postale romanesti, celebrele “Cap de Bour”, Compania Nationala Posta Romana organizeaza Expozitia Filatelica Mondiala EFIRO 2008.

Pentru prima data in Romania, Complexul Romexpo Bucuresti va gazdui, in perioada 20-27 iunie, Expozitia Filatelica Mondiala EFIRO. In cadrul evenimentului vor fi prezentate piese filatelice rare, printre care si timbre din prima emisiune “Cap de Bour”, scrisoarea recomandata descoperita dupa explozia bombei nucleare de la Hiroshima, care inca mai pastreaza urme de radiatii, celebra colectie braziliana de marci postale “Ochi de Bour” si alte exponate nationale si internationale de exceptie. Un alt punct de atractie al expozitiei de anul acesta este prezenta unei parti importante a colectiei de timbre a Reginei Elisabeta a Marii Britanii. De asemenea, vizitatorii pot admira peste 800 de colectii de piese filatelice, ce apartin celor peste 650 de colectionari din 74 de state, printre care Austria, Rusia, Danemarca, SUA, Portugalia sau Japonia. Expozitia va fi urmata, la data de 28 iunie 2008, de cel de-al 70-lea Congres al Federatiei Internationale de Filatelie.

LEGENDE. Cu timpul, au aparut si timbre prin intermediul carora se percepeau taxe pentru diverse alte servicii postale, ca urmare a dezvoltarii activitatii postei si totodata a multiplelor functii pe care le putea indeplini timbrul, ca insemn al taxei postale. Dar, de-a lungul timpului, au existat si situatii cind aparitia unui timbru postal a fost determinata de anumite evenimente economice, culturale, politice sau de imprejurari neobisnuite, chiar amuzante. Mai mult, unele marci postale au aparut ca urmare a unor aventuri romantice, ramase nedescoperite.

TIMBRELE CAPITANILOR. Unele povesti legate de modul in care au aparut aceste petice de hirtie au devenit legende, cunoscute astazi de foarte putini dintre noi. De pilda, aparitia timbrelor capitanilor de posta s-a datorat unor imprejurari deosebite, unele neclarificate pina in zilele noastre. In anii 1936 si 1958, in colonia britanica Bermude s-au emis timbre care reproduceau casa pitoreasca in care a trait William Benett Perot, capitanul Postei din Hamilton. Pentru ca nu avea foarte multe solicitari, capitanul citeodata inchidea Posta si, pentru a nu rata potentialii clienti, el si-a pus in fata casei o cutie postala, incasind 1 pence pentru scrisorile depuse. Dupa un timp, a constatat ca in cutie gasea mai multe scrisori decit monede. Asa a decis sa introduca timbrele pentru corespondenta, urmind ca fiecare scrisoare netimbrata sa nu fie expediata, lucru ce a determinat aparitia timbrelor capitanilor de posta. Dintre cele mai consacrate timbre putem aminti: timbrele capitanului Postei din Alexandria, statul Virginia, cele ale lui James M. Buchanan din Baltimore, statul Maryland, cele ale capitanilor de Posta din Brattleboro, statul Vermont.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.