Aproape 200 de reprezentanti ai producatorilor de lapte au manifestat vineri in Bucuresti in fata fabricii Danone si apoi in fata ambasadei Frantei, nemultumiti de pretul care li se ofera pe litrul de lapte brut si de relatiile contractuale pe care firma Danone le impune.

"Noi am fost la Danone unde am atras atentia ca asa cum merge pretul la lapte noi nu sintem multumiti deloc. Acuma am venit la ambasada franceza", spune Ketres Moise, presedintele asociatiei din Covasna.

"Patru insi au intrat inauntru sa spuna ca nu sintem multumiti cu sumele respective si ca intre procesatori si producatori trebuie sa fie intelegeri ferme si trebuie sa se ajute reciproc pentru ca noi fara ei si ei fara noi nu putem trai", mai spune Ketres Moise.

Pe strada Biserica Amzei in fata ambasadei Frantei la Bucuresti, nici 200 de oameni dar bine sincronizati au facut o larma de zile mari.

Cu diverse instrumente, de la fluiere, talangi si talgere pina la trompete si tobe.

Acesta a fost al doilea episod al protesului inceput vineri dimineata in fata fabricii Danone.

Nemultumirile principale: pretul oferit pe lapte si obiceiul rezilierii contractelor din partea Danone pentru cei care indraznesc sa puna in discutie acest pret, asa dupa cum mi-a spus unul dintre manifestanti.

"Noi le-am spus ca vom ajunge sa nu le mai livram laptele in conditiile in care compania nu-si rezolva problemele de management si de relatii bune cu producatorii de lapte din Romania, de a-i sprijini si de a incheia contracte corecte si reale cu ei", spune spune Ketres Moise.

"Mesajul nostru va fi transmis catre compania Danone din Franta iar promisiunea e ca vom discuta si cu un reprezentant din Franta al acestei companii."

"Speram ca pe cale amiabila sa ajungem pina la urma sa rezolvam aceasta situatie care creaza mari probleme fermierilor din Romania", mai spune Ketres Moise.

Ce au sperat producatorii de lapte sa obtina de la ambasada Frantei in conditiile in care firma Danone desi franceza, este o companie privata?

Presedintele federatiei Agrostar Nicolae Stefan a fost printre cei care au discutat cu reprezentantii ambasadei.

El spune ca "fermierii spun ca vor picheta zilnic fabrica Danone din Bucuresti si ambasada Frantei pana la sfirsitul lunii si daca problema nu se va rezolva vor trece la alte forme de protest cum ar fi greva foamei si in cele din urma sistarea laptelui catre compania Danone."

Firma Danone spune la randul ei intr-un comunicat de presa ca doar unul dintre cei 121 de furnizori de lapte cu care are contract a participat la protestul de vineri.

Firma spune si ca sindicatul crescatorilor de taurine a oferit in ultimele luni informatii diferite legate de preturile pe care fermierii le primesc pe litrul de lapte.

Daca in februarie acesta varia intre 50 de bani si 80 de bani, in mai era vorba de sume apoape duble, dupa cum spune firma Danone.

Producatorii de lapte au mai protestat in ultima vreme si chiar in urma cu trei luni au facut acest lucru tot in fata fabricii Danone din Bucuresti.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.