Ieri, Regele Mihai insotit de intreaga familie regala, s-a reintors la Castelul Peles din Sinaia, pentru prima data in ultimii 60 de ani si la mai bine de un an de cand domeniul i-a fost retrocedat de Guvernul Romaniei.

Revenirea sa a fost marcata de o ceremonie speciala organizata de Casa Regala, in care regulile au fost foarte stricte, se arata intr-un comunicat Mediafax. Singurul discurs al zilei a fost rostit de Regele Mihai. Imbracat intr-un costum gri inchis, incadrat de Regina Ana, Principesa Margareta si Principele Radu, Regele Mihai si-a tinut discursul oficial, intr-un mod solemn, fiind vizibil impresionat. Din start, regele a afirmat ca "Romania traieste o reparatie istorica si identitara", sperand ca intoarcerea sa la Peles sa fie una "definitiva".

"In Ziua Inaltarii si de Ziua Tuturor Eroilor, Romania traieste o reparatie istorica si identitara. Speram ca intoarcerea mea definitiva la Peles si la Sinaia, scaunul istoric al familiei regale, sa fie inceputul respectului definitiv, total, al proprietatii private, al demnitatii, al democratiei si libertatilor, al institutiilor din societatea romaneasca", a declarat Regele Mihai.

El a mai spus ca portile Pelesului vor ramane deschise romanilor "pentru eternitate", asa cum au fost mereu incepand cu anul 1914. "Numai ca de aici incolo romanii nu vor gasi aici doar camere pline cu obiecte de pret, ci si oameni vii, o familie care da sens natiunii si amprenta statului roman", a mai spus regele.

Dupa discursul acordat presei, in prezenta invitatilor Casei Regale, printre care fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, presedintele Academiei Romane Ionel Haiduc, academicianul Dan Berindei, Nicolae Serban Tanasoca, ambasadori si reprezentanti ai unor ambasade in Romania, printre care Canada, Federatia Rusa, Turcia, Slovenia, primarul orasul Sinaia, Vlad Oprea, si prefectul Brasovului, familia regala a aparut la balconul Castelului Peles pentru a saluta cele cateva sute de persoane adunate in curtea castelului. Regele Mihai a fost aplaudat minute in sir de oameni, care au strigat sloganuri de genul "Regele si Patria", Traiasca Regele", "Romania mare", "Un Dumnezeu, un Rege si-un Popor". Regina Ana, Principesa mostenitoare Margareta, Principele Radu au salutat la randul lor publicul, fiind primiti cu acelasi entuziasm.

Ulterior, familia regala a strabatut pe jos drumul de cateva sute de metri dintre castelele Peles si Pelisor, unde s-a desfasurat o ceremonie privata, organizata de Casa Regala pentru invitatii sai. Dupa ceremonia de la Pelisor, in jurul orei 13.30, Regele Mihai s-a deplasat la Primaria Sinaia, unde i s-a inmanat, in mod simbolic, cheia orasului. Dupa eveniment, Regele Mihai, insotit de membrii Casei Regale, au plecat spre Bucuresti. Memorandumul privind retrocedarea Castelelor Peles si Pelisor, a partii vechi din Foisor, precum si a vilelor Stavilari si Ceramica si a terenurilor aferente, catre Regele Mihai, a fost aprobat pe 20 februarie 2007 de Guvernul Romaniei. In momentrul retrocedarii, familia regala s-a angajat sa pastreze destinatia de muzeu a Castelului Peles. In acelasi timp, Casa Regala si-a anuntat intentia ca o parte din Castelul Pelisor sa ramana muzeu, cealalta urmand sa fie resedinta familiei.

Castelul Peles este realizat in stilul neo-renascentist german. Comandata de Regele Carol I la Sinaia, constructia a fost inceputa in 1873. Castelul a fost resedinta de vara a Regilor Romaniei, iar in prezent se numara printre edificiile istorice cele mai vizitate din Romania. Castelul Peles are 160 de camere si un turn central cu o inaltime de 66 m. La momentul inaugurarii, era una dintre cele mai moderne cladiri ale timpului si primul castel care functiona integral cu energie electrica.

Domeniul Regal Sinaia a luat fiinta prin cumpararea, cu fonduri personale, de catre Regele Carol I, a unui teren aflat in proprietatea Eforiei Spitalelor Civile, in apropierea Manastirii Sinaia. Pe acest teren, regele a construit Castelul Peles, adaugand, treptat, parcele cumparate de la locuitorii din vecinatate. Constructia s-a realizat din fondurile sale personale. Astfel, Domeniul Regal Sinaia nu a facut niciodata parte din Domeniile Coroanei, care apartineau statului si erau puse la dispozitia regelui ca sef de stat. Dupa decesul lui Carol I, castelul s-a transmis Regelui Ferdinand, care l-a lasat mai departe mostenire, in mod direct, Regelui Mihai, alaturi de intreg Domeniul Regal Sinaia. Singurul rege care a locuit efectiv in Castelul Peles a fost Carol I. Regele Ferdinand si Regele Mihai au locuit in Castelele Pelisor si Foisor.

Dupa abdicarea fortata a Regelui Mihai in 1947, regimul comunist i-a confiscat toate proprietatile, Castelul Peles fiind declarat muzeu de stat in 1953. In ultimii ani ai dictaturii (intre 1975-1990), intreaga zona a fost inchisa, accesul fiind permis numai personalului administrativ si militar. Dupa decembrie 1989, Castelele Peles si Pelisor au fost reintegrate circuitului turistic, iar castelul Foisor, locul unde s-a nascut Regele Mihai, a ramas resedinta a protocolului de stat. Cu toate ca este proprietar, Regele Mihai nu va putea schimba destinatia Castelelor Peles, Pelisor si Foisor pentru o perioada de 3 ani, actualii chiriasi - statul roman, Ministerul Culturii si Cultelor si RA-APPS - urmand sa continue exploatarea imobilelor in cauza. De altfel, Regele Mihai a afirmat ca va pastra pentru eternitate destinatia de muzeu a Castelului Peles. In acelasi timp, Castelul Pelisor va fi folosit de familia regala, in timp ce Castelul Foisor va continua sa fie dedicat protocolului de stat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.