Bariera subacvatica creata de autoritati pentru a impiedica eroziunea plajelor in zona sudica a Litoralului este creata din saci de nisip cusuti cu ata de croitorie * Investitia, care a costat statul roman peste doua milioane de euro, se destrama.

Turistii care vor alege sa isi petreaca vacantele pe litoralul romanesc vor avea parte si in acest an de conditii precare. Autoritatile au promis investitii care vor schimba fata Litoralului, dar nu s-au facut decat lucrari de mantuiala pentru care s-au cheltuit milioane de euro. Asa stau lucrurile, spre exemplu, in ceea ce priveste plaja din Venus. Hotelierii din sudul litoralului se afla in razboi cu Directia Apelor Dobrogea Litoral Constanta (DADLC), dar si cu justitia. Investitorii acuza autoritatile ca au cheltuit peste doua milioane de euro pentru un proiect care a fost compromis din lipsa de profesionalism. Mii de saci cu care trebuia sa se amenajeze un dig contra eroziunii plajei au fost adusi la mal din cauza ca au fost cusuti cu ata de croitorie. Indiferenta autoritatilor alunga sute de mii de turisti catre destinatii serioase din Turcia, Grecia, dar si in Bulgaria.

Plaja Venus este una cu risc maxim de eroziune din cauza curentilor marini extrem de puternici care sapa in nisip. Pe parcursul anilor, Ministerul Mediului a elaborat mai multe proiecte prin care trebuia stopat fenomenul natural al eroziunii. Solutia ideala este construirea unor diguri de aparare. In 2003 s-a luat o masura ferma prin emiterea Ordinului 118/6 mai 2003 al ministrului Mediului, prin care s-a aprobat proiectul de stopare a procesului de eroziune a plajei din zona Venus pe o lungime de un kilometru. Valoarea proiectului "Stoparea procesului de eroziune a plajelor Litoralului romanesc pe o lungime de 1 km, zona Jupiter - Venus" a crescut din luna in luna, depasind 5,6 milioane de lei. In urma cu doi ani au mai fost alocate alte trei milioane de lei. Astfel, suma finala cheltuita depaseste doua milioane de euro. Castigatoarea lucrarii, societatea comerciala tulceana Deltracons, a acordat o garantie de 50 de ani. Totusi, digul terminat anul trecut in dreptul plajei de la "Esplanada" a cedat in aceasta primavara, recent, zeci de saci rupti fiind adusi la mal. Conform specialistilor, lucrarea a fost distrusa in mai putin de doi ani pe o lungime de peste 200 de metri.

Saci cusuti cu ata de croitorie

Hotelierii din Venus sustin ca DADL a platit sume uriase pentru o lucrare de mantuiala pentru o amenajare subacvatica din saci cu nisip cusuti cu ata de croitorie. Presedintele Asociatiei Investitorilor din Statiunea Turistica Venus (AISTV), Lucian Iftimie, ne-a declarat ca digul submersibil prevazut in proiect pentru a stopa eroziunea costiera in zona trebuia realizat cu saci de nisip de o tona si jumatate legati intre ei. El sustine ca sacii care au ajuns pe tarm au fost cusuti cu "ata pentru cusut nasturi" si ca aceasta a putrezit. Conducerea AISTV a sesizat toate institutiile abilitate pentru rezolvarea situatiei, inclusiv Parchetul. Fara succes insa. Procurorii din Mangalia s-au facut chiar specialisti in constructii submersibile si, in rezolutia data, magistratul Marius Trandaf a constatat ca totul este in regula, dandu-se neinceperea urmaririi penale. Procurorul a constat, fara o expertiza, ca digul a fost reabilitat pe o lungime de 236 de metri lineari, s-a construit si un zid de sprijin din beton, iar plaja a fost refacuta pe o suprafata de 3300 de metri patrati. Conform magistratului, "s-a constatat o singura abatere si anume completarea gresita sau incompleta a cartii tehnice si ca in cursul lunii septembrie 2007, investitia se afla in derulare, nefiind executata refacerea plajei cu aport de nisip. Aceasta lucrare urma sa fie facuta dupa efectuarea celorlalte lucrari pentru a avea o eficienta maxima".

In ciuda acestor precizari, petentii au solicitat deschiderea dosarului penal pentru fapte privind prejudicierea bugetului statului prin executarea defectuoasa a lucrarii. In documentatia ajunsa la Parchetul de pe langa Judecatoria Mangalia se afla si o serie de documente care sustin ca marimea si inaltimea digului nu au fost executate conform proiectului, iar cantitatea de nisip folosita la refacerea plajei "Esplanada" nu a fost respectata. In plus, digurile de larg nu au fost prelungite cu cate zece metri, asa cum prevedea proiectul. Hotelierii sustin ca vinovat pentru incidentul de la Venus este directorul general DADL, Gheorghe Barbu. AISTV a cerut in repetate randuri punerea la dispozitie a proiectului si modul de receptie a lucrarilor, a situatiilor de plata, dar nu au primit nici un raspuns. In replica, seful DADL sustine ca documentele cerute pot fi verificate de alte institutii, nu si de sefii AISTV.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.