Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a trimis primului ministru o propunere de proiect de lege privind pensiile unor activisti ai regimului comunist care au detinut functii in acea perioada. Este vorba de reducerea cunatumului pensiilor la nivelul salariului minim pe economie.

Proiectul de lege are in vedere "sanctionarea responsabililor regimului comunist, care au prejudiciat grav drepturile si libertatile omului."

Initiatorii proiectului spun ca reducerea pensiilor ar trebui sa vena ca o sanctiune, in cazul in care activistii de partid sau ofiterii de securitate au incalcat drepturile omului.

Sunt vizati activistii de partid, magistrati, ofiteri ai Ministerului de Interne, Securitate, Militie, Penitenciare si Aparare, care au aplicat politica represiva a regimului comunist.

Dupa 1989 fostii securisti nu au fost incadrati in legea de baza a pensiilor, la Casa Nationala de Pensii, ci au figurat in sistemul privilegiat de pensii al Ministerului de Interne.

Fostii angajati ai Directiei Securitatii Statului s-au pensionat in baza unei legi speciale potrivit careia beneficiaza de un tratament special atat fata de civili, cat si fata de militari.

Ei primesc 85% din ultima solda primita in ultima luna de activitate.

Participarea la misiuni speciale le mai poate ridica pensia cu alte cateva procente.

Conform propunerii Institutului Crimelor Comunismului, banii care vor fi recuperati din reducerea pensiilor fostilor securisti, deconspirati vor fi indreptati catre un fond de rezerva alocat fostilor detinuti, victime ale comunismului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.