Mai multi inalti demnitari au omis sa-si depuna declaratiile de avere pana la termenul legal si vor fi amendati de inspectorii ANI. Averile acestora vor fi controlate din oficiu, fara a mai fi nevoie de divulgarea dovezile si surselor pe care se bazeaza o verificare de acest gen. Amenzile sunt cuprinse intre 100 si 500 RON.

Fostul premier Nastase si actualul prim-ministru Tariceanu isi tin declaratiile de avere la secret

Premierul calin popescu Tariceanu, Adrian Nastase, Valer Dorneanu, Relu Fenechiu, Eugen Nicolicea, Dan Ioan Popescu si Sergiu Andon vor fi amendati contraventional cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei deoarece nu si-au depus declaratiile de avere pana la termenul limita de 31 mai. Amenzile nu-i deranjaza prea tare pe acesti inalti demnitari, dar faptul ca averile lor vor fi controlate din oficiu, potrivit legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) s-ar putea sa-i nelinisteasca pe multi.

Legea ANI arata expres in articolul 42: "Persoanele prevazute de lege au obligatia sa depuna sau sa actualizeze declaratiile de avere si de interese anual, cel tarziu la data de 31 mai, pentru anul fiscal anterior". Intr-un dispret total fata de lege, demnitarii enumerati nu s-au sinchisit sa-si depuna declaratiile de avere si de interese, in conditiile in care termenul a expirat de cinci zile. "Vom incepe cat de curand verificarile din oficiu. Am monitorizat aceste situatii, le cunoastem si sunt inregistrate deja pe rolul Agentiei. La sfarsitul cercetarilor se vor aplica si amenzi. Inspectorii de integritate sunt obligati sa respecte legea, sa aplice sanctiunile prevazute de lege", ne-a declarat Alexandru Macovei, directorul ANI.

Deocamdata, Agentia nu este operationala deoarece nu s-au ocupat toate posturile de inspectori, concursurile fiind in desfasurare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.