Sute de fosti detinuti si deportati politici, din aproape toate judetele tarii, vor participa de sarbatoarea Inaltarii Domnului (declarata in calendarul romanesc si ca Zi a Eroilor) la consacrarea unui mormantul simbolic al sutelor de mii de victime ale comunismului.
Veteranii si rudele victimelor vor depune in urne cate un pumn de pamant de la Jilava, Vacaresti, Aiud, Gherla, Fagaras, Suceava, Targu Ocna, Ramnicu Sarat, Cluj, Ploiesti.

La ceremonie vor participa si veterani si rudele victimelor din satele unde au avut loc rascoale contra colectivizarii (Vadu Rosca, Nereju, Rastoaca, Barsesti, Somosches, Ucuris), din locurile unde au fost ucisi partizani (Teregova, Vistea, Voivodeni, Sibiu, Lapusul Romanesc, Balti, Fantana Alba), din cimitirele tinerilor ucisi in decembrie 1989.

Ansamblul funerar este compus dintr-o cruce de calcar inalta de patru metri, o masa de altar si un mormant pe care sunt gravate cuvintele istoricului Gheorghe Bratianu, mort si ingropat la Sighet in Cimitirul Saracilor: „De straja la fruntariile tarii”.

Sfintirea crucii si comemorarea eroilor vor fi oficiate de doi preoti care au petrecut ani lungi de inchisoare, unul ortodox, parintele duhovnic Gavrila Burzo, si celalalt greco-catolic, parintele Tertulian Langa.


MEMORIALUL VICTIMELOR COMUNISMULUI SI AL REZISTENTEI


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.