Coruptia este o problema chiar la nivelul celor care infaptuiesc justitia, astfel ca, potrivit datelor furnizate de CSM si DNA la cererea ziarului "Curentul", 13 magistrati au fost condamnati definitiv, in ultimii patru ani, pentru fapte de coruptie.

Cei mai multi magistrati condamnati definitiv s-au inregistrat in 2007, cand nu mai putin de cinci judecatori, printre care si un presedinte de Tribunal, au fost declarati corupti cu acte-n regula. Acum, in prag de raport al Comisiei Europene la materia Justitie, un alt judecator, Ioan Lazar, este judecat pentru luare de mita si se afla in stare de arest preventiv.

In contextul in care presedintele CSM declara acum ceva vreme ca in Romania nu prea exista coruptie, cifrele furnizate chiar de biroul de presa al CSM-ului si de cel al DNA-ului arata ca, din 2004 pana in prezent, nu mai putin de 13 magistrati au fost prinsi cu mana-n sac.

Astfel, potrivit Biroului de presa al Directiei Nationale Anticoruptie, in anul 2005 a fost condamnat definitiv la pedeapsa cu inchisoarea pentru 3 ani si sase luni procurorul Preda Constantin pentru infractiunea de luare de mita. Apoi, in acelasi an, a fost "eliberata din functie" si judecatoarea Afrasinei Luminita Elena, care a restituit ilegal niste terenuri, precum si procurorul Bodogai Ioan, implicat in scoaterea unui grup de prostituate afara din Romania, potrivit CSM. Anul 2006 a fost mult mai "roditor", astfel ca un numar de 4 magistrati au fost condamnati definitiv pentru luare de mita sau infractiuni conexe celor de coruptie.

Pana si ICCJ are in palmares un magistrat condamnat pentru coruptie

Bunea Aurelia, una dintre cei vizati, era magistrat asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala, si a fost condamnata la 4 ani inchisoare. Anul 2007 a adus o noua evolutie in materie de condamnari definitive, astfel ca 5 magistrati corupti, toti judecatori si unul chiar presedinte de tribunal, au fost nevoiti sa renunte la robe deoarece au primit mita cu valori cuprinse intre 80 de lei si 10.000 de euro. Anul 2008 ne-a adus deja o condamnare definitiva pentru prim-procurorul Rita Branga de la Podul Turcului, acuzata si ea de luare de mita, insa exista pe rol procesul magistratilor acuzati de fraudarea concursului pentru ocuparea de functii de conducere in magistratura. In prag de raport al Comisiei Europene, inca un judecator a fost arestat preventiv pentru luare de mita. Ioan Lazar, judecator la Tribunalul Arad, este acuzat ca a luat 30.000 de euro mita, iar magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie urmeaza sa decida maine daca ii vor mentine starea de arest preventiv pentru 29 de zile.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.