Primul tur al alegerilor locale se incheie cu surprize, rezultatele partiale plasandu-l pe primul loc la Capitala pe candidatul PD-L, Vasile Blaga, in ciuda tuturor sondajelor din ultima vreme, ce-l anuntau invingator pe candidatul independent Sorin Oprescu.

In urma sondajelor realizate la iesirea de la urne, de INSOMAR, in colaborare cu Realitatea TV, democrat-liberalul Vasile Blaga totalizeaza 31,5%, iar independentul Sorin Oprescu acumuleaza 30, 5%. Ceilalti candidati au obtinut, potrivit Romania Libera, urmatoarele procente: Ludovic Orban(PNL)-13, 7%, Cristian Diaconescu (PSD)- 9,9%, Cozmin Gusa (PIN) cu 5,1%, Daniel Fuciu (PNG) cu 2,3%, Aurelian Pavelescu (PNTCD) cu 2,1% si Codrin Stefanescu (PC) cu 1,2%.

Rezultatele releva faptul ca lupta pentru Primaria Generala a Capitalei nu s-a incheiat inca. Candidatii creditati cu sanse sa ajunga edil-sef al Bucurestiului, Vasile Blaga si Sorin Oprescu, vor concura in turul al doilea. Astfel, batalia electorala in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru Primaria Capitalei se va da intre un independent si un pedelist.

Procentele anunta o lupta stransa, atacurile fata de adversar au inceput inca din prima clipa a anuntarii exit-poll-urilor, diferenta destul de mica dintre cei doi potentiali primari generali nu a permis bucuriei sa se intipareasca pe chipurile niciunuia dintre ei.

Vasile Blaga, a declarat, duminica, dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor care il plaseaza pe primul loc, urmat de Sorin Oprescu, ca este convins ca bucurestenii vor dori sa voteze in turul al doilea solutii pentru oras, nu "fantasmagorii”, precizand ca proiectul sau este déj? in campanie. “Scorul foarte bun care l-a obtinut PDL la Consiliul General al Municipiului Bucuresti face ca, prin redistribuiri, PDL sa aiba jumatate din numarul viitorilor consilieri. Proiectul meu este in continuare cel prezentat in campania pentru primul tur de scrutin, angajamentul meu de a reduce la jumatate timpul petrecut in traficul bucurestean. Am venit cu solutii clare, nu cu fantasmagorii zburatoare”, citeaza Adevarul.

Nici Sorin Oprescu nu a renuntat la declaratii prin care sa ateste inferioritatea contrcandidatului sau. Potrivit acestuia, rezultatele exit-pollurilor il trimit in turul al doilea de scrutin alaturi de "un candidat mai slab decat Orban sau Diaconescu", sustinand ca solutiile pentru problema traficului din Bucuresti, mentionate de Orban in programul sau, sunt mai coerente si mai vizionare decat cele ale lui Blaga. "Incepe o batalie fara manusi pentru Bucuresti, iar bucurestenii nu trebuie sa ramana spectatori", a mai spus Oprescu, mentionand ca are toata increderea pentru turul doi.

Al treilea clasat in sondaje, candidatul PNL, Ludovic Orban, a declarat, ieri, ca este neplacut surprins si dezamagit, iar in turul doi bucurestenii vor avea de ales intre doua rele. Orban a spus ca, potrivit datelor sale, 65% din bucuresteni nu si-au exprimat intentia de vot. Referindu-se la intrarea lui Vasile Blaga si Sorin Oprescu in finala, Orban a mentionat, prin Gardianul, ca bucurestenii se vor confrunta cu o capitala care va fi in continuare “o vaca de muls pentru o clientela politica” sau o capitala neguvernabila, mentionand ca aceasta din urma este varianta in care ar castiga Oprescu.

Rezultatele pe sectoare
Sondajele confirma victoriile din primul tur ale unor candidati foarte bine plasati. Potrivit INSOMAR, Liviu Negoita (PD-L) la sectorul 3 (75,2%) si Neculai Ontanu (PSD) la sectorul 2 (52,8%) au castigat inca din primul tur de scrutin. La sectorul 1, finala se va derula intre Andrei Chiliman PNL (38,6%) si Razvan Murgeanu (35,5%), la sectorul 4 intre Cristian Popescu de la PC (35,8%) si Radu Silaghi de la PD-L (28%), la sectorul 5 intre Marian Vanghelie de la PSD (41,5%) si Sebastian Bodu de la PD-L (22,5%), iar la sectorul 6 intra in finala Cristian Poteras PD-L (34,2%) si Dan Darabont de la PSD (31,1%).

Ce se intampla in tara
La nivel national, prezenta la urne a fost extrem de redusa, in jur de 35%, ceva mai mica decat in 2004. In ciuda prezentei la vot reduse, nu au lipsit neregulile in procesul de votare, finalizate cu sute dosare penale pentru tentativa de fraudare a alegerilor. De remarcat faptul ca doar trei partide sunt sigure ca au reusit sa treaca pragul electoral de 5% pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti: PD-L - 36,5%, PSD - 25,7%, PNL - 15,5%, PNG - 5,7%, PIN - 4,3% si PRM - 3,1%. La Cluj, actualul primar Emil Boc a castigat un nou mandat cu 75,6%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.