Interesele imobiliare ale speculantilor de terenuri au transformat comuna ilfoveana Stefanesti in camp de lupta. Gigi Becali (PNG) si Gabriel Oprea (PSD) s-au luptat in promisiuni si mite electorale care i-au scos din minti pe alegatori. Acestia au luat cu asalt cele doua sectii de votare, au spart geamuri si au rupt usi.

Comuna ilfoveana Stefanesti a fost la un pas sa se transforme ieri intr-un adevarat camp de lupta. Sectia de votare numarul 2 a fost supusa unui adevarat asediu. Procesul de votare a fost intrerupt aproximativ 30 de minute dupa ce sute de persoane au luat cu asalt sectia, spargand geamurile si fortand intrarea in incinta. Doua femei au lesinat in timp ce asteptau in mijlocul multimii sa ajunga in cabina de vot.

La prima vedere, spiritul civic si dorinta locuitorilor de a-si exprima votul nu are nici o explicatie. Totusi, din cate se pare, prezenta acestora la urne a fost determinata de banii oferiti de cei doi candidati. Cate 300 euro pentru un vot. Cei care s-au luptat pentru fotoliul de primar sunt actualul edil Anghel Rababoc (PNG) si Aurel Parvu (PSD). In zona se zvonea ca in noaptea dinaintea votarii, candidatul PSD si-a adunat votantii si le-a promis ca fiecare stampila pusa in favoarea sa va fi rasplatita cu sume cuprinse intre 300 si 500 de euro. La randul sau, potrivit unor locuitori, reprezentantul PNG nu s-a lasat mai prejos. A promis si chiar a dat bani votantilor. Interesant este ca in spatele celor doi se afla insa oameni mult mai puternici.

Cu interese imobiliare mari in zona. Este vorba de Gigi Becali, seful PNG, si de deputatul PSD, Gabriel Oprea.

Cei doi candidati si-au adus sustinatorii in fata sectiei de votare inca de la primele ore ale diminetii. Acestia erau supravegheati cu atentie de personaje apropiate candidatilor, dar si de cativa bodyguarzi ai lui Gigi Becali. In permanenta, cele doua tabere s-au injurat reciproc si s-au imbrancit. Nu s-a ajuns insa la incaierare fizica, situatia fiind tinuta sub control de trupele de jandarmi trimise la fata locului. In rarele momente de aparenta acalmie, votantii au scandat numele PNG si PSD, precum si pe cele ale lui Rababoc si Parvu.

Ceea ce s-a intamplat ieri este doar apogeul pomenilor electorale din Stefanesti. Startul a fost dat in zilele premergatoare Pastelui cand oamenii candidatului PSD au mers in fiecare gospodarie unde au impartit cate un miel si 200 RON. Tot PSD a organizat in fiecare weekend excursii la munte pentru locuitorii comunei. Oamenii erau luati dimineata cu autocarul si dupa plimbare, seara, erau intorsi la casele lor. Intre cele doua formatiuni politice s-a desfasurat o adevarata intrecere de mituire a electoratului. Pretextele pentru ciolhanuri nu trebuiau cautate, astfel incat Stefanestii au dus-o intr-o continua petrecere. Punctul culminant a fost atins cu o zi inaintea alegerilor. Atunci cand s-au promis si chiar s-au oferit pentru un vot sume cuprinse intre 300 si 500 de euro. Pe de alta parte, trebuie spus ca tot ceea ce s-a intamplat ieri putea fi evitat foarte simplu. Busculada de la intrare, lesinurile si imbrancelile nu ar mai fi avut loc daca autoritatile ar fi infiintat mai multe sectii de votare. Au existat insa doar doua. Unde trebuia sa voteze 4000 de oameni.

Un primar cat un hectar

In Stefanesti sunt 4.000 de alegatori. Un candidat poate castiga cumparand 2.000 de voturi. La o medie de 300 de euro de vot, suma platita de acesta este de 600.000 de euro. Cum un metru patrat de pamant in zona este de 70-100 de euro, putem spune ca un mandat de patru ani se cumpara cu nici macat un hectar de pamant.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.