Premierul a votat pe baza cartii de alegator pe care tot el a interzis-o. In plus, el si-a deschis buletinul de vot in fata membrilor comisiei si i-a intrebat daca stampila e vizibila.

Seful Executivului a fost duminica in centrul atentiei mass-media printr-un fapt deopotriva inedit si ciudat: a votat cu cartea de alegator, act care nu figureaza pe lista celor acceptate de lege. Mai mult, la iesirea din cabina, primul-ministru a aratat buletinul de vot unui membru al comisiei de votare, caz in care acesta ar fi trebuit anulat. Calin Popescu Tariceanu nu si-a motivat in nici un fel gestul. informeaza Cotidianul.

Premierul Tariceanu a votat la sectia deschisa in incinta Clubului sportiv scolar 5 din Calea Plevnei, adresa la care si-a mutat recent domiciliul. Presedintele PNL a sosit singur la sectia de vot, explicand ca sotia "are putina treaba cu copiii" si va veni mai tarziu. El a stat mai putin de un minut in cabina de vot. Dupa ce si-a risipit suspiciunile privitoare la vizibilitatea stampilei, in vazul comisiei de la sectie, Tariceanu le-a impartasit jurnalistilor ca a votat echipa liberala. Realizand ca s-a precipitat in declaratii, premierul s-a oprit si le-a propus jurnalistilor ca declaratia de presa sa fie data afara pentru a nu perturba procesul de votare, cerand scuze membrilor comisiei pentru deranj.

"Ne-a intrebat (premierul Tariceanu n.r.) daca era vizibila a patra stampila, nu era suficient tus. Se vedea, dar nu asa bine", au spus doi dintre membrii comisiei de votare, intrebati de jurnalisti despre motivul pentru care au fost interpelati de Tariceanu, relateaza Ziua.

Potrivit codului electoral, votul trebuie sa ramana secret, iar buletinele de vot nu pot fi deschise in fata nimanui. Cei doi membri ai comisiei electorale care au vazut buletinul deschis nu cred, totusi, ca e o problema.

Tot potrivit Ziua, un reprezentant al Biroului Electoral Central a precizat ca nu se poate vota decat cu cartea de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, pasaport diplomatic sau de serviciu sau carnet de serviciu militar.

La iesirea din sectia de votare, Tariceanu a refuzat sa explice presei ce s-a intamplat , dar, in schimb, nu a ratat ocazia sa fac reclama partidului al carui presedinte este, declarand presei ca a votat pentru echipa liberala de la Capitala, informeaza newsin.

Un cameraman a fost primul care a sesizat neregula, apoi, ziaristii au intrebat-o pe membra comisiei de votare care l-a legitimat. “Da (n.r.-premierul) a venit cu cartea de alegator. Eu stiam ca nu e voie, dar l-am intrebat pe presedintele Comisiei si mi-a spus ca se poate si cu aceea, asa ca l-am lasat”, a confirmat deschis Florica Spanu, reprezentanta PNG in Comisie de votare.

In schimb, presedintele sectiei de votare 1140, Florian Chelu, sustine ca premierul a votat cu cartea de identitate provizorie, avand in vedere ca Tariceanu voteaza pentru prima data in sectorul 6, pentru ca si-a schimbat domiciliul. El a precizat ca va face un proces-verbal de constatare catre BEC in legatura cu acest incident, dar si cu cel referitor la faptul ca Tariceanu a aratat buletinul de vot unei membre a sectiei de votare.

Votul exprimat de premierul Calin Popescu Tariceanu, care ar fi folosit cartea de alegator in loc de cartea de identitate, nu mai poate fi anulat, deoarece a fost introdus in urna, a declarat presedintele Biroului Electoral Municipal (BEM), Ileana Danaila. Presedintele BEM a mai spus ca, deocamdata, nu se stie daca va fi cineva sanctionat, pentru ca nu s-a constatat savarsirea vreunei contraventii, dar, daca acest lucru se va intampla, este de competenta Biroului Electoral de Sector sa constate contraventia.

Contactat de Cotidianul, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, crede ca „trebuie lamurita situatia asta cu ce act se prezinta alegatorul la vot“, refuzand sa comenteze gestul primului-ministru. Nici candidatul liberal la Primaria Capitalei nu s-a aventurat in comentarii, preferand sa enunte informatiile pe care le detinea la acea ora: „Premierul a scos mai intai cartea de alegator, dupa care a prezentat cartea de identitate. Cel putin asa mi-a spus reprezentantul nostru din sectia de votare“, a declarat Ludovic Orban.

In schimb, Bogdan Olteanu, coordonatorul campaniei liberale, a sarit in apararea sefului pe linie de partid: „Nu e vina premierului, e vina membrului comisiei, pentru ca el trebuie sa stie si sa spuna cu ce acte se poate vota. Oricum, cartea de identitate si cartea de alegator sunt identice, trebuie sa le pipai ca sa faci diferenta“. De aceeasi parere este si analistul politic Cristian Pirvulescu.

„Nu premierul Tariceanu este cel vinovat. S-ar putea sa fi fost prost informat, desi pentru un politician care era parlamentar cand s-a votat Legea nr. 777 din 2004, asta nu e chiar in regula. Problema este a Biroului Electoral al Sectiei de Votare (BESV), in special a presedintelui sau, care nu a reactionat. De altfel, acest scrutin a fost caracterizat de lipsa de reactie, de o atitudine delasatoare. BESV trebuia sa reactioneze ferm, nu conta ca e premier, ca e cunoscut, trebuia sa-l trimita acasa si sa revina eventual dupa 10 minute cu actele valide.“

Potrivit Gardianul, in prezent, exista opt milioane de romani carora le-au fost eliberate carti de identitate, care au inlocuit vechile buletine de identitate. Odata cu respectivele carti de identitate, posesorii au primit si vestitele carti de alegator, ce se doreau a fi utilizate expres la scrutinele de alegeri de dupa anul 2000. La opt ani, aceste carti de alegator se dovedesc a fi complet inutile si neacceptate pentru exercitarea dreptului la vot de catre comisiile de votare. Asta, deoarece autoritatile statului asteapta ca restul de aproximativ patru milioane de romani care poseda buletine de identitate valabile sa isi preschimbe actul si sa intre in posesia cartii de identitate, respectiv a cartii de alegator. Acest lucru este estimat sa se intample undeva la mijlocul anului 2012. Chiar si asa, legea care reglementeaza regimul actelor de identitate si modul de utilizare a cartii de alegator a suportat numeroase modificari, ultima petrecandu-se la inceputul acestui an, dorindu-se astfel sa se pregateasca modalitatea de vot cu ajutorul cartii de alegator la alegerile parlamentare din toamna acestui an.

Un calcul simplu arata ca, la opt milioane de romani posesori de carti de identitate, firmele care au prestat servicii de tiparire, foliere si redactare au incasat aproximativ 400 de miliarde de lei vechi, la un pret de productie de 50.000 de lei vechi pentru pachetul cuprinzand cartea de identitate si cartea de alegator. Pentru realizarea cartii de alegator se cheltuie, in medie, cam 5.000 de lei vechi, ceea ce inseamna ca, din anul 2000 si pana in prezent, societatile in cauza au incasat, de pomana, aproximativ 40 de miliarde de lei vechi (1,2 milioane de euro). La asta, se adauga costul editarii, tiparirii si folierii urmatoarelor 4 milioane de carti de alegator pana in anul 2012, ceea ce inseamna alte 600.000 de euro care vor intra in conturile societatilor contractante. Specialistii spun ca, desi din anul 2012 se preconizeaza ca votantii vor putea folosi aceste carti de alegator, va fi prea tarziu, intrucat vom intra in posesia cardului european de identitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.