Potrivit analistilor, constructiile au afisat in continuare cel mai rapid ritm de crestere, de peste 30%, pe care ar putea sa-l mentina pana la sfarsitul anului, desi nu este exclusa o incetinire, in cazul cresterii puternice a
costurilor de finantare, insa nu una semnificativa.

In primul trimestru al acestui an, productia industriala a crescut cu 5,4% fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Un alt factor pozitiv pentru cresterea economiei romanesti il constituie reducerea contributiei negative a exporturilor nete.

Astfel, deprecierea leului de la inceputul anului pana in prezent a determinat o temperare a cresterii deficitului balantei comerciale, avansul exporturilor fiind mai rapid decat cel al importurilor.

Totusi, pe acest segment, temperarea cresterii in zona euro in acest an, principalul partener comercial al Romaniei, risca sa determine o incetinire pe parte a de exporturi romanesti.

Analistii considera insa ca acesta nu este un factor determinant pentru evolutia balantei comerciale, in conditiile in care deficitul acesteia poate fi redus si prin limitarea importurilor, nu neaparat prin cresterea cantitativa a exporturilor.

Pe de alta parte, o reducere a puterii de cumparare in statele zonei euro ar putea determina orientarea populatiei din aceste tari catre produse mai ieftine, pe care exporturile Romaniei se axeaza.