Faptul ca dezastrele naturale au produs pagube inimaginabile in ultima perioada, cele mai recente fiind cutremurele care au zguduit China, au determinat autoritatile romane sa traga un semnal de alarma.

Mai ales ca, nu cu putin timp in urma, pamantul s-a cutremurat in tari vecine Romaniei precum Bulgaria sau Ucraina. Drept urmare, Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a organizat, joi, la Galati un exercitiu demonstrativ de interventie a autoritatilor in cazul unui cutremur la care a participat si ministrul de resort, Cristian David. Inaintea exercitiului demonstrativ acesta a participat la festivitatea de inchidere a seminarului "Elaborarea unui scenariu de cutremur in zona Vrancea", subcomponenta a "Proiectului de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta".

In cadrul acestui eveniment, oficialii MIRA au anuntat ca se are in vedere proiectarea unui model de calculare a unui eventual dezastru provocat de un cutremur in sub-crusturala Vrancea care ar putea afecta 16 judete. Este vorba despre judetele Arges, Bacau, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Prahova, Teleorman, Vaslui, Vrancea dar si municipiul Bucuresti aflate in zona. Modelul are la baza un sistem software pe baza de GIS, cu 15 scenarii posibile, care permite utilizatorilor sa calculeze si sa vizualizeze pierderile produse numeroaselor bunuri, in eventualitatea unui cutremur in zona Vrancea.

Aceste scenarii de cutremur predefinite sunt oferite impreuna cu aplicatia software sau se pot baza pe un nou eveniment rulat in timp real. "Scenariul va forma baza pentru actualizarea planurilor si procedurilor de urgenta, precum si pentru dezvoltarea si conducerea programelor de exercitii de antrenament pentru agentii si personal", se arata intr-un comunicat al MIRA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.