Romania va transmite Comisiei Europene preturile de pe piata agricola mult mai precis ca pana acum. Guvernul a aprobat miercuri infiintarea un sistem informational pentru piata produselor agricole si alimentare. Scopul Comisiei Europene este sa pastreze la acelasi nivel preturile la materiile prime agricole din spatiul comun.

Iar acest echilibru ar trebui sa apara si in privinta preturilor din Romania.

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, spune ca sistem informational pentru piata produselor agricole si alimentare va duce la mai multa transparenta in privinta preturilor materiilor prime din agricultura romaneasca.

Este vorba in primul rand de cereale, fructe si legume.

Pentru ca sistemul sa inceapa sa functioneze, fermierii, companiile din industria alimentara si organizatiile patronale vor fi obligate sa transmita exact preturile pe care le practica, iar acestea vor fi comparate de Comisia Europeana cu preturile materiilor prime agricole din alte tari comunitare.

In cazul unor diferente semnificative, Comisia Europeana ar putea sa intervina pentru a regla piata - cumparand mai multe cereale de la un anumit producator, daca pretul lui este mai mic.

Scopul final al sistemului este eliminarea concurentei neloiale.

Echilibrarea preturilor materiilor prime la nivel european - precizeza ministrul Dacian Ciolos - ar trebui sa duca la echilibrul preturilor si la produsele agricole de pe piata romaneasca.

"In aceasta situatie in care asiguram o transparenta a preturilor la nivel national, sigur ca producatorii, dintr-o anumita zona a tarii, care au mai multe fructe sau legume decat cere piata, pot sa se duca intr-o alta zona a tarii unde preturile sunt mai mari pentru ca exista un deficit", spune ministrul agriculturii, Dacian Ciolos.

"Si-atunci poate sa apara si o echilibrare in repartizarea pe piata a produselor, dar poate sa apara si o influenta asupra preturilor, pentru ca acolo unde preturile sunt mari din cauza unui deficit de productie, ele pot sa scada odata cu deplasarea produselor dintr-o zona in alta", spune Dacian Ciolos.

Raportarea preturilor este - in principiu - o masura buna, este de parere presedintele Fedaratiei Sindicale din Industria Alimentara, Dragos Frumos.

El se intreaba insa cine ar putea sa garanteze asigurarea intocmai a transparentei preturilor la materia prima, dar si a deplasarii ofertei, in functie de cerere.

De asemenea, Dragos Frumosu face o alta observatie: "nu intotdeauna materia prima influenteaza pretul."

"Noi avem preturi mai mari - comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana - si datorita fiscalitatii si TVA-ului. Asta in conditiile in care Romania cumpara de la bursa europeana atunci cand ramane fara grau sau samanta de floarea soarelui", spune Dragos Frumosu.

In mai multe tari europene TVA-ul este mai redus la alimente. In Marea Britanie este chiar 0.

Or, in aceste conditii - atrage atentia Dragos Frumosu - productia agricola din Romania ar putea sa dispara treptat, lasand locul materiei prime importate.

De altfel, materia prima din industria alimentara din Romania este asigurata in proportie de 70 la suta din import.

Aceasta situatie este favorizata de faptul ca majoritatea tehnologiei folosite in agricultura din Romania nu se ridica la standardele europene.

Astfel ca productia interna de lapte sau de zahar - de pilda - nu reuseste nici macar sa atinga cotele acordate de Comisia Europeana.

De asemenea, sistemul de irigatii acopera doar o mica parte din suprafetele agricole.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.