Mai multe organizatii neguvernamentale implicate in educatie cer demisia ministrului Cristian Adomnitei si a secretarilor de stat numiti pe criterii de apartenenta politica si inlocuirea lor, strict pe criterii profesionale, cu specialisti in educatie.
Organizatia Irsca Gifted Education a lansat, miercuri, un apel catre societatea civila pentru strangerea de semnaturi cu scopul demiterii ministrului Educatiei si a secretarilor de stat, precum si pentru pentru votarea unei legi prin care aceste functii sa fie ocupate numai de specialisti in domeniu. In caz contrar, organizatia se va adresa forurilor internationale de drept.

Motivele pe care organizatia le invoca sunt evaluarile externe care plaseaza educatia romaneasca pe ultimile locuri din Uniunea Europeana, investitiile facute de minister fara evaluari postfinantare, dar si banii prevazuti pentru investitii care au ramas nealocati, lipsa unor proiecte viabile in educatie si lipsa intentiei, la nivelul ministerului, de a alinia sistemul de invatamant romanesc cu cel european.

Mai mult, Irsca Gifted Education acuza ministerul ca nu tine cont de opinia societatii civile, oferind ca exemplu organizarea examenelor, admiterea la liceu de anul acesta si programa scolara prea incarcata, subiecte abordate in mai multe randuri de diferite asociatii.

Cu o zi mai devreme, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar (FNAP-IP) lansase un apel similar. "Atata timp cat sistemul de invatamant este cel care hotaraste viitorul copiilor nostri, nu putem sa mai acceptam ca ei sa continue sa fie cobaii unor eterne experimente nereusite si nu mai putem accepta sa ramanem tacuti, ci dorim sa ne facem auzita vocea, solicitand imperativ ca sistemul de invatamant sa-si reaminteasca datoriile pe care le are fata de copiii Romaniei", se arata in scrisoarea deschisa adresata presedintelui Romaniei, premierului si comisiilor parlamentare pentru educatie din Camera Deputatilor si Senat.

FNAP-IP atrage atentia asupra mai multor probleme cu care se confrunta ministerul si implicit educatia romaneasca: reduceri arbitrare de continut din manualele existente, monopolul dogmatic asupra intocmirii manualelor, schimbari anuntate in ultima clipa, fara a controla consecintele, violenta in scoli si profesorii cu tulburari comportamentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.