Cu ocazia celebrarii a 150 de ani de la emiterea primelor marci postale romanesti, celebrele "Cap de Bour", Compania Nationala Posta Romana organizeaza in perioada 20-27 iunie, in cadrul Complexului Romexpo Bucuresti, pentru prima data in Romania, Expozitia Filatelica Mondiala EFIRO 2008.
In cadrul evenimentului vor fi prezentate piese filatelice rare printre care si timbre din prima emisiune “Cap de Bour”, scrisoarea recomandata descoperita dupa explozia bombei nucleare de la Hiroshima, care inca mai pastreaza urme de radiatii, celebra colectie braziliana de marci postale “Ochi de Bour” si alte exponate nationale si internationale de exceptie. Un alt punct de atractie al expoziției de anul acesta este prezenta unei parti importante a colectiei de timbre a Reginei Elisabeta a Marii Britanii.

De asemenea, vizitatorii vor putea admira peste 800 de colectii de piese filatelice, apartinand unui numar de peste 650 de colectionari din 74 de state. Anul acesta, organizatorii au pregatit o sectiune speciala pentru tineri, acestia fiind invitati la o serie de ateliere filatelice, concursuri si evenimente speciale care abordeaza filatelia dintr-o perspectiva noua si interactiva. De asemenea, Romfilatelia va lansa emisiunea de timbre EFIRO 2008.

Domeniul filateliei a cunoscut o dezvoltare extraordinara in toata lumea, marca postala reprezentand un veritabil studiu istoric si cultural, o oglinda a civilizatiei. Colectionarea marcilor postale a avut un puternic impact in tara noastra. Acest obicei european a ajuns in spatiul romanesc in jurul anului 1865, in perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. In prezent, timbrul reprezinta un adevarat simbol national.

Organizata de Compania Nationala Posta Romana, in colaborare cu Federatia Filatelica Romana si aflata sub inaltul patronaj al Presedintiei Romaniei, precum si al Federatiei Internationale de Filatelie (FIP), expozitia va reuni peste 1.000 de colectionari si colectii de marci postale din 74 de state, printre care Austria, Rusia, Danemarca, SUA, Portugalia sau Japonia.

"Organizarea unei expozitii filatelice aniversare, asa cum este EFIRO 2008, reprezinta, pentru noi, un omagiu adus traditiei serviciilor postale romanesti, culturii si istoriei Romaniei. Acest eveniment contribuie la promovarea filateliei romanesti, atat la nivel national, cat si pe plan international si ne dorim ca expozitia sa fie, in acelasi timp, un mijloc de educare a publicului larg, si in special a tinerilor si copiilor, cu privire la cultura, istoria si traditia filatelica a Romaniei", afirma Dan Mihai Toader, Directorul General al Postei Romane.

Expozitia va fi urmata, pe data de 28 iunie 2008, de cel de-al 70-lea Congres al Federatiei Internationale de Filatelie.

EFIRO 2008 (E= expozitie, FI= filatelica RO= romana) este cea de-a 4-a editie a expozitiilor filatelice cu participare internationala organizate in Romania, prima dintre acestea avand loc in anul 1932, sub patronajul Regelui Carol al II-lea, urmata de editiile din 1998 si 2004.

Federatia Internationala de Filatelie (FIP) a avut in vedere colectionarii de timbre si filatelistii inca din 1926, crescand de la o societate formata din cateva federatii filatelice europene, la o federatie cu o retea internationala, formata din 83 de membri permanenti - federatii filatelice nationale, trei membri asociati - federatii continentale si membri promotionali - un tip nou de membri, pentru administratiile postale. Scopurile FIP sunt promovarea colectionarii de timbre si a filateliei, mentinerea relatiilor diplomatice intre popoare, stabilirea si mentinerea de relatii stranse cu administratiile postale, dar si promovarea expozitiilor filatelice prin garantarea patronajului si auspiciului.

Federatia Filatelica Romana este o organizatie care reuneste asociatiile filatelice din Romania, fiind succesoarea tuturor asociatiilor si societatilor filatelice existente in Romania incepand cu anul 1891, cand s-a constituit prima Societate Filatelica Romana. Federatia organizeaza expozitii la nivel national sub patronajul sau, precum si expozitii internationale, in colaborare cu federatii afiliate la Federatia Internationala de Filatelie si Federatiei Asociatiilor Filatelice Europene.


Despre autor:

YourMoney

Citeste articolul integral in YourMoney

Sursa: YourMoney


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.