Directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a declarat, miercuri, ca evenimentul este al treilea ca amploare si importanta din lume, reunind peste 1.500 de delegati straini din peste 70 de state ale lumii si oferind spectatorilor peste 350 de evenimente.

Directorul festivalului a spus ca fiecare dintre zilele evenimentului va reuni cel putin 60.000 de spectatori, care vor urmari productiile de teatru, dans, muzica, pantomima, lumini, dar si expozitiile de fotografie sau pictura, FITS 2008 devenind astfel "cel mai important festival al artelor spectacolului din Romania".

"Numarul de spectatori, de evenimente, de locatii si de tari participante situeaza Festivalul International de Teatru de la Sibiu pe pozitia a treia din lume. Dupa Edinburgh si Avignon, Sibiul este in aceste zile al treilea festival din lume, un festival al artelor. Chiar daca el a inceput si este inregistrat ca brand "Festivalul International de Teatru", el, asa cum bine stiti, a devenit un festival al artelor in care teatrul cu spectacolele de strada, cu spectacolele de teatru-dans, cu spectacolele de muzica, de conferinte, expozitii, ateliere isi dau mana pe parcursul celor 11 zile", a declarat, corespondentului Mediafax, Constantin Chiriac, directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

Directorul festivalului a apreciat ca lucrurile au evoluat enorm de la prima editie a festivalului, care a pornit cu trei state participante, in timp ce acum sunt zeci de tari care isi doresc sa fie prezente la Sibiu.
La Sibiu, deja au sosit delegatiile mai multor tari care isi pregatesc spectacolele pentru primele zile de festival. In total se vor reuni in fosta Capitala Culturala Europeana 1.500 de artisti, invitati si staff din peste 70 de state ale lumii. In plus, sunt prezenti in Sibiu 180 de voluntari, dintre care 18 au venit chiar din Japonia. Acestia sunt implicati in buna desfasurare a evenimentelor festivalului si insotesc delegatiile in traseele lor prin oras, de la locurile de cazare la locatiile de spectacole si la alte evenimente la care isi doresc sa participe. Potrivit purtatorului de cuvant al festivalului, Sergiu Olteanu, delegatiile sunt cazate in 25 de locatii aflate atat in municipiul Sibiu, cat si in imprejurimi. "Este vorba atat de hoteluri de patru stele, cat si de pensiuni", a declarat, pentru corespondentul Mediafax Sergiu Olteanu, purtatorul de cuvant al FITS 2008.

Delegatiile straine si ale teatrelor din tara vor participa la peste 350 de evenimente culturale, dintre care marea majoritate reprezinta spectacole de teatru, muzica sau dans. Sunt organizate, de asemenea, expozitii, conferinte, intruniri, ateliere sau workshop-uri pe diferite teme.

FITS 2008 debuteaza, joi, in Piata Mare din Sibiu, cu un concert Zdob si Zdub si un grandios foc de artificii.

Primul spectacol din festival este "Astazi nu se fumeaza", un spectacol- calatorie jucat in mare parte intr-un autobuz, regizorul Gavriil Pinte fiind renumit pentru montarile sale in spatii alternative. Tot in premiera, in prima zi de festival, Silviu Purcarete isi va prezenta cea mai noua creatie, piesa "Lulu", unul dintre cele mai asteptate spectacole de teatru din editia de acest an.

Dupa o cariera impresionanta in care a montat 65 de spectacole si a castigat numeroase premii pentru productiile sale, printre care un premiu Sonning decernat pentru contributia extraordinara adusa culturii europene, regizorul danez Eugenio Barba va aduce pentru prima data in Romania un spectacol: "Salt", prezentat de actorii teatrului Odin. Spectacolul "Salt" are la baza romanul sub forma de scrisori "Se face tot mai tarziu", al lui Antonio Tabucchi, scriitor care a vizitat, de curand, Romania.

Manifestarile din Piata Mare vor incepe la ora ora 20.30, cu francezii de La Goutte au Nez, o fanfara formata din opt muzicieni. Ei vor "pregati" publicul pentru concertul serii, trupa Zdob si Zdub, care vor incinge atmosfera din centrul Sibiului, combinand rockul alternativ cu elemente din folclor, trecand prin "Hardcore-ul moldovenesc" si ajungand la "Ethnomecanica". Cei care prefera sa-si petreaca prima zi din festival intr-o atmosfera linistita pot alege sa vada la Casa de Cultura a Sindicatelor, incepand cu ora 21.30, "Class Enemy", un spectacol al trupei din Bosnia-Hertegovina, East West Theatre Company.

Spectacolul a fost selectionat anul acesta la Festivalul de Teatru de la Edinburgh, cel mai mare festival de critica de teatru din lume. La Pavilion, Teatrul de balet din Israel va pune in scena "Romeo si Julieta", un spectacol cu o scenografie remarcabila care s-a bucurat de un real succes de fiecare data cand a fost prezentat publicului.

Un alt eveniment de mare clasa, care, de altfel, va incheia seria manifestarilor din prima zi a festivalului, va fi spectacolul de Kabuki "Festivalul de vara: O oglinda a Osakai". Publicul din Romania are ocazia sa vada, pentru prima data, un spectacol de teatru traditional japonez, un gen de teatru special, care are in distributie un numar impresionant de 75 de actori si se va juca intr-o hala industriala de aproximativ 1.700 metri patrati.

Editia din acest an a Festivalului de Teatru de la Sibiu - "Energii" aduce in fata publicului zece sectiuni: Spectacole extraordinare, Teatru in cetati si spatii neconventionale, Spectacole de strada, Teatru experimental, Teatru-dans, Spectacole din muzica lumii, Intalnirile scolilor si academiilor de teatru, Spectacole-lectura si teatru radiofonic, Ateliere specializate si o sectiune Off. Pe perioada celor 11 zile de festival vor fi prezentate cele mai reprezentative productii ale marilor teatre romanesti, productii internationale importante, spectacole de strada, ateliere de teatru, spectacole-lectura si lansari de carte.

Alte spectacole care se vor juca in cadrul festivalului sunt: "Urbanthropus", in regia lui Antonio Bühler (Da Motus!), "Veles et vents", de Leandre Ll. Escamilla si Manuel V. Vilanova (Xarxa Theatre), "Dog's face", de He Nian (Shanghai Dramatic Arts Center), "Asteptandu-l pe Godot", de Silviu Purcarete (Teatrul "Radu Stanca"), "The romance of magno rubio", de Loy Arcenas (Ma-Yi Theatre Company), "Zeul carnagiului", de Ekkehard Dennewitz (Hessische Landestheater Marburg), "L'OPERETTE, un acte de l'operette imaginaire", de Marie Ballet si Jean Bellorini (Cie Air de Lune), "Kaddish", de Mariusz Kozubek (Teatr A), "Le chant du chien", de Valery Dekowski (Amavada), "Fatherless", de Yuriy Kordonsky (Orkeny Istvan Szinhaz).

Cea de-a 15-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu se va desfasura in perioada 29 mai - 8 iunie. Editia aniversara din acest an se va derula sub genericul "Energii" si va include peste 350 de evenimente, prezentate de companii de teatru din peste 70 de tari.

Festivalul International de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul National Radu Stanca, cu sprijinul Primariei Municipiului Sibiu, Consiliului Local Sibiu, Ministerului Culturii si Cultelor, Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, UNITER - Uniunea Teatrala din Romania, Consiliului Judetean Sibiu si este produs de Fundatia "Democratie prin Cultura" in colaborare cu Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.