Un proiect de lege al IICCR ii loveste la buzunar pe fostii tortionari

Pensiile fostilor securisti si activisti, mult mai mari decat cele ale victimelor lor, detinutii politici, vor fi reduse pana la nivelul minim pe economie, potrivit unui proiect de lege aflat in faza finala de elaborare. Anuntul a fost facut ieri, de presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), Marius Oprea, la lansarea primului volum de memorii din seria "Marturie si document", de Constantin Ticu Dumitrescu.

Proiectul, aflat in discutii la Ministerul Muncii pentru stabilirea ultimelor detalii, vizeaza reducerea pensiilor lucratorilor Securitatii deconspirati de CNSAS si confirmati in Justitie prin hotarare definitiva. Potrivit lui Oprea, cei mai multi ofiteri ai politiei politice comuniste, desi au la baza calificari ca lacatus sau sculer-matriter, primesc bani foarte multi ca urmare a gradelor detinute. In consecinta, nu ar fi o problema ca pensiile lor sa fie taiate pana la nivelul celor acordate muncitorilor, de vreme ce acestea nu sunt rezultatul contributiilor la CAS, ci se datoreaza functiilor avute, a explicat presedintele IICCR.

Solicitarea GDS

Grupul pentru Dialog Social (GDS) solicitase in vara anului trecut Cabinetului Tariceanu sa adopte actele normative necesare pentru reducerea pensiilor fostilor ofiteri de Securitate, astfel incat acestea sa nu depaseasca dublul mediei pensiei nationale. Reprezentantii GDS explicau la acel moment ca solicitarea venea intr-un context special: Parlamentul adoptase proiectul privind cresterea pensiilor romanilor. Membrii GDS au invocat si faptul ca salariile fostilor angajati ai Securitatii "erau determinate de atasamentul si implicarea in actiunile opresive ale PCR si nu de contributia la economia nationala". Pentru comparatie, in documentul GDS se precizeaza ca in tarile foste comuniste din rasaritul Europei, cele mai mari pensii primite de fostii securisti nu depasesc cu mai mult de 50% pensia medie nationala, in timp ce in Romania, pensia pentru fostii ofiteri de Securitate este in unele cazuri si de sapte ori pensia medie nationala.

Zeci de milioane pe luna

"Suntem curiosi daca este cineva care poate sa justifice de ce Nicolae Plesita, care se lauda la televiziune ca l-a maltratat pe Paul Goma, poate sa aiba acum o pensie care, dupa anumite date, ar fi la 55 milioane de lei vechi pe luna. (...) Avem niste date care au fost prezentate in presa. Romania libera prezinta pensia generalului Aron Bordea, fost sef al Directiei I, care ar avea pensie de peste 30 milioane pe luna. Colonelul Aurel Munteanu, ofiter care a facut politie politica, are pensia de aproximativ 50 milioane. Intreaga categorie a fostilor ofiteri de Securitate a avut pensii mai mari decat media populatiei, in conditiile in care activitatea lor practica nu putea sa fie mai mare sau mai eficienta, in sensul bun al cuvantului. Avem, de asemenea, un exemplu foarte interesant, al lui Ilie Merce, care este parlamentar si, din declaratia lui de avere se vede ca el, fiind pensionar, avea o pensie anul trecut de circa 22-23 milioane lei/luna (...)" - Radu Filipescu, 13 iulie 2007, Revista 22


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.