Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati a dat verdict de necolaborare presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan. Asta pe motiv ca desi a fost recrutat ca informator al Securitatii, Marian Oprisan nu ar fi dat nici un fel de note scrise.

In documentul publicat pe site-ul CNSAS se spune ca Marian Oprisan a fost recrutat in calitate de colaborator al Securitatii cu numele conspirativ Renato, in perioada 1980-1985.

Cum insa nu a furnizat nici o informatie care sa denunte activitati potrivnice regimului comunist si care sa fi dus la ingradirea drepturilor omului, CNSAS i-a eliberat presedintelui Consiliului Judetean Vrancea o adeverinta conform careia nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securitatii.

Dosarul lui Marian Oprisan a fost verificat din nou de CNSAS inaintea alegerilor locale de la 1 iunie, acesta candidand pentru functia de presedinte de Consiliu Judetean la Vrancea.

In 2007, Marian Oprisan mai primise o asemenea adeverinta, pe baza vechii legi de functionare a CNSAS, in urma unui vot de 6 la 3.

Conform noilor reglementari de dupa decizia Curtii Constitutionale, care practic a desfiintat vechea lege, pentru a se constata ca o persoana a colaborat cu Securitatea ar fi nevoie de notele scrise de aceasta, nu doar de simpla recrutare si de existenta unui dosar de retea.

Un fost ofiter de Securitate, care l-ar fi recrutat pe Marian Oprisan, declara in 2006 ca acesta ar fi scris mai multe note, care insa nu au putut fi gasite de CNSAS.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.