Todd McCarthy raporteaza pentru Variety ca un film frantuzesc a castigat premiul Palme d'Or la Cannes, o reusita pentru tara gazda, care nu mai inhatase marele premiu al festivalului din 1987.

Castigatorul marelui premiu de la Cannes a fost "Entre les murs" ("The Class"), o ducu-drama populata de tineret fara experienta actoriceasca, care ilustreaza fidel viata de boboc francez pe parcursul unui an de liceu si, in acelasi timp, face comentarii pe marginea societatii contemporane din Franta. Pe locul doi s-a clasat o productie italiana despre crima organizata napoletana - "Gomorrah". Iar italienii au plecat acasa cu inca un premiu, cel al juriului, acordat unui biopic despre fostul Prim Ministru Giulio Andreotti, intitulat "Il Divo".

Turcul Nuri Bilge Ceylan (castigator in 2003 pentru "Distant") a fost desemnat cel mai bun regizor pentru filmul "Three Monkeys" in care o familie e macinata de crima si neincredere. Benicio del Toro a fost premiat pentru tratarea rolului principal si titular din neobisnuit de lungul "Che" si a gasit de cuviinta sa-si dedice triumful figurii politice pe care a intruchipat-o. Din cursa pentru cea mai buna actrita a iesit invingatoare o actrita braziliana, Sandra Corveloni, jucand la perfectie o mama singura si insarcinata din periferira orasului Sao Paolo.

La categoria "Cel mai bun scenariu" belgienii au avut doua motive bune sa le creasca inima: fratii Jean-Pierre si Luc Dardenne, care si-au adjudecat pentru a treia oara in cariera un premiu de pe Croisette, la aceasta editie castigand cu scriitura din "Lorna's Silence".

Regizorul Steve McQueen a debutat la Cannes cu un film despre o mana de prizonieri din randurile IRA care au gasit o cale de a protesta chiar din spatele gratiilor unei inchisori din Irlanda de Nord: au facut greva foamei. McQueen a impresionat prin al sau "Hunger" - dovada venind sub forma unui premiu pentru cel mai bun debut regizoral.

Clint Eastwood si Catherine Deneuve au primit premiul special al juriului pentru activitatea lor in bransa - desi Eastwood si-a continuat seria de participari fara succes in competitia Cannes-ului, lozul ghinionist de data aceasta fiind drama "Changeling", cu Angelina Jolie in rol principal.

Presedintele juriului de la Cannes, anul acesta Sean Penn, a avut numai cuvinte de lauda pentru victoriosul "The Class" care a sedus intreaga echipa condusa de actorul american: "un film uimitor, uimitor", "desavarsit. Jocul actoricesc, magic. Scenariul, magic. Pur si simplu ne-a emotionat profund." El a tinut sa se declare coplesit de intreaga plaja de filme din care el si colegii sai au trebuit sa se decida: "Am avut o droaie de interpretari si realizari atat de puternice, emotionante, tulburatoare. De multe ori ne-am surprins gandindu-ne ca mai bine de-atat nu se poate."

Cei noua jurati - Sean Penn, Natalie Portman, Alfonso Cuaron, Alexandra Maria Lara, Marjane Satrapi ("Persepolis"), Rachid Bouchareb, Apichatpong Weerasethakul, Sergio Castellitto si Jeanne Balibar - n-au tinut cont de zvonurile care circulau printre cinefili, participanti si nu numai. Astfel ca multe asteptari au fost inselate odata cu anuntarea premiantilor alesi din selectia de 22 de filme prezente in competitie. Insa per total, parerea criticilor vizavi de calitatea filmelor participante a fost relativ unanima, ei privind cu o oarecare dezamagire productii care au lasat de dorit.


Despre autor:

Sursa: Moviebox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.