Membrul Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Radu Teodorel, este noul vicepresedinte al institutiei, dupa ce a fost ales marti, cu sase voturi, in runda a treia din turul doi de scrutin, in aceasta functie.

Teodorel a castigat, cu sase la patru, disputa din runda a treia din cadrul celui de al doilea tur de scrutin in lupta cu colegul sau, Szasz Attila. Pentru functia de vicepresedinte al Consiliului National al Audiovizualului (CNA) si-au anuntat candidatura membrii Radu Teodorel, Grigore Zanc si Szasz Attila.

La sedinta de marti a CNA au participat zece membri, singurul absent fiind Ioan Carmazan, plecat in Turcia.

Inainte de votarea noului vicepresedinte, cei trei candidati au tinut cate un scurt discurs. Primul care a vorbit, in ordinea depunerii candidaturiilor, a fost Grigore Zanc. "Cred ca vicepresedintele este, in mod firesc, in sprijinul presedintelui. Printre problemele pe care le voi urmari in continuare se afla protectia copilului si digitalizarea", a aratat Grigore Zanc. Al doilea membru care a vorbit a fost Radu Teodorel. "Voi face echipa cu presedintele, nu pot sa fiu impotriva sa, mai ales ca legea spune ca rolul vicepresedintelui este acela de a-l inlocui pe presedinte cand acesta lipseste", a declarat Radu Teodorel.

Al treilea candidat, Szasz Attila, a spus ca trebuie gasita o cale pentru comunicarea cu consumatorii. "Am studiat Legea audiovizualului si sunt de acord ca institutia trebuie intarita prin legislatie. Cred ca trebuie sa gasim o cale directa pentru a comunica cu consumatorii de media", a declarat un alt candidat, Szasz Attila, inaintea votului.

Dupa primul tur, cu cate trei voturi, au ramas in competitie Radu Teodorel si Szasz Attila. Grigore Zanc a primit doua voturi, iar alte voua bilete de vot au fost date necompletate, deci au fost anulate. Dupa mai multe discutii referitoare la procedeul de vot, membrii Consiliului au trecut la al doilea tur. "Eu stiu ca primul tur este eliminatoriu", a declarat Dan Grigore. Astfel, in acest tur au ramas Radu Teodorel si Szasz Attila.

In urma unui nou tur de scrutin, cei doi candidati au primit cate trei voturi, iar patru optiuni au fost nule. Dupa cea de-a doua runda a celui de al doilea tur de scrutin, cei doi au obtinut cate patru voturi, iar alte doua au fost declarate nule. In final, Teodorel a fost ales in runda a treia a celui de-al doilea tur de scrutin, cu 6 voturi.

Potrivit Legii audiovizualului, vicepresedintele CNA este ales de membrii acestei institutii. Articolul 14, alineatul 3, din Legea audiovizualului precizeaza ca "vicepresedintele este ales prin vot secret de catre Consiliu, in prezenta a cel putin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani". CNA are 11 membri. Alegerile pentru aceasta functie trebuie organizate dupa cel putin o saptamana de la anuntarea candidaturilor.

Postul a ramas vacant in momentul in care fostul vicepresedinte al CNA, Gasparik Attila, a demisionat din functie in data de 29 aprilie, dupa ce in data de 14 martie a fost ales rector al Universitatii de Arta Teatrala Targu-Mures. Gasparik a fost inlocuit in CNA de supleantul sau, Szasz Attila, dar numai pentru calitatea de membru al institutiei.

Radu Teodorel a absolvit Facultatea de Electronica si a lucrat o perioada in industria petrolului. A facut specializari in Texas, SUA, in „Sisteme digitale de inregistrare cu insumare”. Teodorel si-a inceput activitatea la CNA in 1992, ca expert tehnic, devenind mai apoi director al Departamentului de Licente. Din 2003 este membru al Consiliului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.