Nicu Covaci vrea sa impuna o noua ordine in legendara trupa rock, inacceptabila pentru ceilalti membri. Liderul formatiei le cere acestora sa semneze un contract prin care se angajeaza sa nu mai colaboreze intre ei in afara trupei. Doi dintre veteranii Phoenix, Mani Neumann si Joseff Kappl, au declarat nu vor accepta "hegemonia lui Covaci".

Scandal in trupa Phoenix. Dupa ce Mircea Baniciu a fost azvarlit, acum tensiunile au ajuns la alti doi componenti, Mani Neumann si Joseff Kappl. Membrii legendarei formatii de rock au fost obligati de catre liderul trupei, Nicu Covaci, sa semneze un contract prin care li se interzice colaborarea in alte proiecte. Potrivit documentului, considerat de Mani si Joseff drept imposibil, "nu au voie sa colaboreze doi sau mai multi membri ai formatiei, separat de aceasta". Covaci a ales aceasta formula "de doi" ca sa nu-l implice in conflict si pe Ovidiu Lipan - Tandarica, angajat deja intr-un proiect separat. Cu toate acestea, nici Lipan n-a semnat noul contract.

Violonistul Mani Neumann si basistul Joseff Kappl, doi membri cu vechi state in trupa, nu doresc sub nici o forma sa semneze contractul impus si conform declaratiilor lui Nicu Covaci, sunt pe cale sa fie exclusi din Phoenix. Pe langa problema "contractului", potrivit unor informatii din sanul trupei, la originea rupturii ar sta si unele probleme legate de bani. Este vorba de incasarile formatiei - 15-20.000 de euro pentru un concert obisnuit si 25-35.000 in perioada electorala - care nu se impart egal intre membrii Phoenix, ci dupa un criteriu stabilit de Covaci, care ar fi motivat ca procentul sau din incasari (si asa majoritar) trebuie sa creasca, intrucat el este Phoenix! Astfel, dupa mai multe scandaluri care l-au avut drept protagonist, am amintit cazul Baniciu, Covaci "reuseste" sa dezbine cea mai importanta formatie romaneasca. Contactat de reporterii ZIUA, Covaci a sustinut ca nu exista nici un fel de disensiuni intre membrii trupei, dar ca acestia trebuie sa inteleaga ca nu mai poate accepta ca ei "sa lucreze pe la spatele lui, pentru a mai castiga niste bani si trebuie sa semneze noul contract". De asemenea, Covaci s-a aratat aproape convins ca nu vor fi probleme in semnarea contractului de catre Neumann si Kappl, deoarece "ii leaga o veche prietenie, iar pentru Kappl mi-am riscat pielea ca sa-l scot din tara". In caz contrar insa, liderul Phoenix a lasat sa se inteleaga ca cei care nu sunt de acord cu regulile pe care le impune pot fi usor inlocuiti, lucruri care s-au mai intamplat, si in cazul lui Kappl si a multor alti membri, de-a lungul intregii istorii a formatiei.

Covaci: "Nu-mi convine!"

"In formatia Phoenix exista niste intelegeri foarte clare si colaboratorii mei trebuie sa semneze niste contracte. In aceste contracte, unul dintre puncte arata asa: doi sau trei membri din formatia Phoenix nu au voie sa se asocieze sa faca evenimente impreuna. Fiecare, separat insa, daca au proiecte individuale, ii sprijin pana la capat. In momentul in care, prin spatele meu incearca sa faca niste suse, care sa scada nivelul - pentru ca pretentiile pentru noi sunt foarte mari - si ei incearca sa mai castige un ban facand niste mici chestii, nu sunt de acord. Ai mei oricum canta in stanga si-n dreapta, dar mie nu-mi convine acest lucru. Nu vreau ca cei din Phoenix sa mai faca alte gasti", a declarat Covaci.
El a mai adaugat ca Neumann si Kappl nu doresc sa semneze contractul "pentru ca ei vor sa cante impreuna si sa faca niste aventuri. Le-am explicat ca s-a mai intamplat chestia asta si ca nu mai sunt de acord sa faca gasca, ci sa faca fiecare ce vor, fiecare separat". "In momentul in care semneaza contractul, sunt in trupa, daca nu fac suse", a incheiat liderul formatiei.

Kappl: "Eu nu accept asa o hegemonie!"

De partea cealalta, Joseff Kappl a confirmat faptul ca exista o problema cu semnarea unui document, dar ca sub nici o forma nu poate fi de acord cu "hegemonia lui Covaci".

El a sustinut ca nu va semna niciodata contractul care sa-i interzica sa colaboreze in orice fel cu vreun alt coleg din trupa si ca daca asa intelege Covaci "prietenia", atunci sa-si gaseasca alti colegi de formatie. "Asta este problema, pentru ca nu o sa semnam niciodata un contract de genul acela. Eu sunt de 30 de ani in Germania si cunosc tot felul de contracte, dar in nici unul nu scrie asa ceva, ce doreste Covaci prin contractul Phoenix. Vrea sa-mi interzica colaborarea cu membri din formatie si sa-mi interzica sa particip la concerte alaturi de acestia pe teritoriul Romaniei. Cu asa o clauza nu o sa fiu niciodata de acord. Eu nu accept asa o hegemonie. Daca vreau sa colaborez cu cineva, imi face placere si vreau sa-mi largesc orizontul muzical, nu o sa renunt numai pentru ca pofteste Covaci. Daca mi se cere sa semnez un contract cu forta, mie nu-mi convine, pentru ca nu pot accepta asemenea conditii", a declarat Joseff Kappl, contactat de reporterii ZIUA.

Joseff Kappl a adaugat ca de aceeasi parere este si Mani Neumann, alaturi de care va concerta la un festival in Oradea, pe 4 iulie, cu trupa Farfarelo (formatia lui Neumann - n.r.). "Colaborez cu aceasta formatie de vreo patru-cinci ani. Deci nu e de azi pe maine. Nu este nici o subminare din partea noastra a trupei Phoenix, ci este vorba de o filosofie de viata. Colaborari se fac in toata lumea", a mai spus Kappl. Cat priveste concertele Phoenix programate deja, in cazul despartirii, Kappl sustine ca nu vor exista probleme, pentru ca s-a intamplat deja ca formatia sa cante fara el si Neumann. "Au existat deja patru-cinci concerte fara mine si Mani, dupa cum am aflat de la altii si de pe site-ul formatiei. Daca publicul accepta asa ceva, nu am nici o treaba, dar sa se faca diferenta atunci. Daca Nicu Covaci considera ca poate sa cante pe mai departe sub numele Phoenix fara noi - Baniciu, Mani Neumann si eu - inseamna ca are niste chestii de ascuns. Toata lumea stie ca suntem niste personalitati nu foarte usor de inlocuit", a completat cantaretul.

Kappl s-a aratat dezamagit de atitudinea lui Covaci vizavi de el, avand in vedere prietenia care credea ca ii leaga. "Si-a pus pielea la bataie pentru mine? Si noi am facut-o pentru multi, dar nu este vorba despre asta. Daca suntem prieteni cu adevarat, sa nu ne cerem niste lucruri imposibile. Asta e un semn de ignoranta, sa-i ceri cuiva sa nu colaboreze cu nimeni. Nu e vorba de nici o strategie, de nici o chestie desteapta, ci e o frica, dar nu stiu din ce cauza. E frica de concurenta. Dar ce concurenta sa faca Farfarello unei trupe ca Phoenix? Dimpotriva. Eu ma bucur sa-l pot ajuta pe Mani Neumann sa cante in Romania, pentru ca, atunci cand noi am fost in Germania am fost primiti cu bratele deschise de toti colegii si toti muzicantii de acolo. Acum, cand vin germanii la noi cu trupa lui Neumann, sa-i interzic eu acest lucru? Unde-i prietenia atunci?", a incheiat Kappl.

Intr-o postare pe blogul personal, datata 10 noiembrie 2007, Mircea Baniciu povesteste o intamplare petrecuta dupa plecarea colegilor de trupa in Germania: "Intr-una din zile m-am intalnit cu unul din impresarii cu care trupa facuse o serie buna de spectacole pe stadioane. M-a intrebat cum ma descurc singur “fara Phoenix”? I-am zis fara echivoc… “Bine!” M-a intrebat “Casa ai?” “Da!” i-am zis… “Masina ai?” “Da!” ! i-am zis!… “Ai pus si tu ceva de-o parte?” “Da!” i-am zis!.. “Bucura-te c-a plecat Nicu!… ca altfel n-aveai nimic!”. Desigur - m-a intristat foarte tare vorba. Stiam ca toata partea financiara a turneelor din ultima perioada era ca un secret bine pazit, ca si azi de fapt… vezi “lupu si naravu”."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.